pixel

Учени създадоха принципно нови соларни панели

Учени от Масачузетския технологичен институт представиха нов фотоелемент, изработен предимно от въглерод. Той е способен да превръща в енергия и инфрачервеното излъчване, без при това да прегрява.

Знае се, че 40% от слънчевата енергия, достигаща до повърхността на Земята, се състои от близко инфрачервено излъчване. Този показател е още по-висок в облачни дни, понеже инфрачервените лъчи почти не се задържат от облаците. Съвременните соларни панели не работят с излъчване в инфрачервения диапазон. Тези лъчи нагряват силно панелите, поради което техният КПД може да се понижи наполовина.

Новият фотоелемент се състои от въглеродни нанотръби и фулерен C60. Досега изследователите, опитващи се да използват нанотръби за създаване на слънчеви панели, ги поставяха върху полимерна подложка, която да ги задържа на местата им и да събира електроните. Досега полимерни подложки губеха своята стабилност във въздушна среда и подложени на пряка слънчева светлина, а специалните покрития за защита на полимерите от прегряване задържаха и част от слънчевата светлина.

Леки и тънки, новите соларни клетки са добра основа за създаване на многослойни слънчеви батерии, осигуряващи висок КПД чрез поглъщането на излъчването в инфрачервения спектър.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: