pixel

Индия гради 1 GW фотоволтаична електроцентрала в Гуджарат

Тези соларни панели, поставени по дължината на напоителни канали в Гуджарат, генерират 1 MW електричество на километър и предотвратяват от изпаряване на вода от каналите. Това е добър пример за строителите на такива мощности в България, които използват най-плодородните земи за целта, и не проявяват никаква изобретателност!

Само ден след като електропреносната мрежа в Индия остави 300 милиона души без ток в продължение на часове в Ню Делхи, „ултра-мега-гига“ соларен проект бе предложен в щата Гуджарат. Местната управа на Гуджарат вече в преговори с Международната финансова корпорация (IFC) за търсене на финансиране на гигантската централа.

Гуджарат е вече водещ щат в Индия по отношение на развитието на фотоволтаиците но 1GW електроцентрала ще счупи всички рекорди.

Един гигават електроцентрала е значително голямо начинание дори и да не става дума за ВЕИ, а за традиционни енергийни източници. Но за фотоволтаична електроцентрала това е направо рекордно.

Според англоезичния местен вестник Daily News & Analysis, вече са започнали преговори между управата на на Гуджарат и МФК, която е клон на Световната банка. Изданието цитира Ди Джей Пандиан, главен секретар на поделението на Гуджарат за енергия и нефтопродукти, в потвърждение на преговорите: „Проектът е все още на идейна фаз“, предупреди Пандиан. Според него, целта на властите в Гуджарат е цената на фотоволтаичната електроенергия да се изравни с тази на конвенционалните енергийни източници.

МФК потвърди, че е в дискусии, свързани с гигаватовата електроцентрала.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: