pixel

София иска 2,3 млрд. евро от Брюксел за газов хъб

gazov pub

Изграждането на газов хъб в България ще струва 2,34 млрд. евро, съобщи премиерът Бойко Борисов след среща в София с вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович и енергийните министри на страните от Централна и Югоизточна Европа. Те бяха в София по покана на Борисов, за да обсъдят създаване на Енергиен съюз на общността.

Премиерът намекна, че очаква средствата да бъдат осигурени от Брюксел. Марош Шефчович обаче изобщо не засегна този въпрос на официалния брифинг след срещата.

Шефчович обяви, че на срещата страните от региона са се договорили, че задължително трябва да ползват поне три алтернативни източника на природен газ, за да имат независимост и сигурност. Той допълни, че докато бъде решен конфликтът между Русия и Украйна, Еврокомисията трябва да мисли за проектите, които реално могат да се осъществят в рамките на следващите две-три години. Такива са например интерконекторите между България и Румъния и България и Гърция, съобщава trud.bg.

От думите на Борисов стана ясно, че България се надява Русия да изгради „Южен поток“ по дъното на Черно море до бъдещия хъб край Варна. „Много съм доволен от срещата днес, ЕК вече знае за нашите проблеми и че ние сме лоялен партньор“, обяви Борисов. Премиерът каза още, че България може да получава газ от четири източника – от Русия, от местен добив, от Гърция и от Турция чрез интерконекторните връзки, които ще изградим. „Ако конфликтът между Русия и Украйна не се реши по мирен път, ще се рушат тръби, а няма да се строят“, допълни той.

На въпрос на журналисти дали Борисов ще отиде в Москва, за да предложи на Путин алтернативния проект за български газов хъб, премиерът отговори: „ Ходенето става, след като те поканят. Бих отишъл с удоволствие, но само ако имам обща позиция на Европейския съюз и на съседните страни. Не се притеснявам от една такава среща, ако имам окей от Брюксел“, каза той.

Борисов отново заяви, че не счита „Южен поток“ за прекратен, тъй като няма писмено решение за това от страна на Москва. На същото мнение беше и еврокомисарят Шефчович, който обясни, че също е бил изненадан от решението на Русия и че „комуникацията трябва да става по комуникационните канали“.

Шефчович обяви още, че на срещата с премиера Борисов го е информирал, че Брюксел замразява наказателната процедура срещу България заради избора на строител на „Южен поток“. Тя започна през миналата година без обявяване на обществена поръчка, а направо бе сключен договор с българо-руски консорциум.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: