pixel

Санирането на един блок отнема от 3 до 5 месеца

energiina-efectivnost

Над 1,1 млн. са домакинствата, живеещи в панелни блокове с минимум 36 самостоятелни апартамента. Санирането на един блок ще отнема от три до пет месеца. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при представяне на мерките на Националната програма за енергийна ефективност, предаде БТА.

Не е нужен отделен текст в закона, имаме си Конституция, обясни Павлова в отговор на въпрос дали по този начин няма да се разсеят притесненията на хората относно програмата.

Националната програма за саниране тръгва този месец, но вече е предмет на дебати и причина за притеснения у собствениците на жилища.

В много от сградите, които отговарят на условията, вече бяха проведени общи събрания. Масово хората изказват тревога, че програмата ги задължава финансово и се боят, че може да изгубят жилищата си.

Другите притеснения са, че влизайки в т. нар. сдружения за участие в Националната програма за саниране, собствениците ще поемат и други задължения.

Например, че ако някой не плаща редовно за осветление, стълбище, асансьор или парно, комуналните фирми може да задължат останалите членове на сдружението да обезпечат дълга със своето имущество.

Според приетите от Министерския съвет методически указания, сдружението не поражда други права и задължения за членовете му, освен конкретния предмет на дейност – получаване  на безвъзмездна финансова помощ по програмата.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: