pixel

Нов пешеходен мост в Прага

Skanska

Между двата пражки квартала Карлин и Холешовице се изгражда нов мост за пешеходци и велосипедисти. Той ще свързва двата динамично развиващи се квартала.

Новият пешеходен мост е широк пет метра и в изработен от уникален бетон със свръхвисока якост. Мостът е проектиран от Petr Tej и Marek Blank. Той е построен през пролетта на 2023 г. от изпълнителя и проектанта Skanska. Тази нова връзка ще подобри свързаността между пражките квартали Карлин и Холешовице. Мостът, известен още като HolKa, минава над остров Štvanice и прехвърля река Вълтава.

Архитектите са проектирали стройния бетонен мост като „скулптура в града“. Заедно с инженера Jan Mourek те създават минималистичен мост с дължина 300 м, който напомня на мрамор. Той е предназначен за пешеходци и велосипедисти. Има и широка четири метра рампа, която води до остров Štvanice с неговите паркове и спортни съоръжения. Tej и Mourek са работили заедно в студиото Bridge Structures, а към тях се е присъединил Blank от Blank Architekti.

Мостът свързва две много различни части на града. Карлин е новоизграждащ се жилищен и административен център. Холешовице, от друга страна, предлага малки магазини, модерни галерии и много услуги. Мостът HolKa има за цел да създаде синергии и същевременно да направи острова с неговата урбанизирана дива природа достъпен и за двете части на града.

Хидравлично повдигане в случай на наводнение

Новият мост на Blank и Tej е проектиран като сегментен мост с парапети. Дължината му е 299,47 метра. Дължината на страничната рампа е 83,95 метра. Общо мостът се състои от осем пояса с максимална широчина 55,4 метра. В дълбочина мостът е подпрян на сондажни пилони с голям диаметър.

Skanska

По дължината на моста има двойки странични парапети като непрекъснати платна. Те се сливат безпроблемно със страничната рампа и по този начин образуват едно цяло без междинни дилатационни фуги. В случай на наводнение конструкцията трябва да се намира над нивото на водата при наводнението от 2002 г. + 1 метър, затова крайният участък на брега на Холешовице е проектиран като повдигащ се участък. Механично шарнирно съединение позволява при необходимост участъкът да се завърти около хоризонталната си ос. В случай на екстремно наводнение мостът може да бъде повдигнат хидравлично.

Минимализъм за необезпокоявана гледка

Минималистичният нов мост в Прага изглежда като безкрайна греда от бял бетон. Тя е с Н-образен профил, който напомня на бяла мраморна скулптура. Проектът на Petr Tej и Marek Blank е базиран на други ниски мостове в чешката столица. Всички те са проектирани по такъв начин, че да не пречат на гледката към града. Не са използвани пилони или свързващи пръти, тъй като те биха могли да развалят гледката. Непрекъснатите парапетни платна също са в унисон с повечето други мостове в Прага.

И от двете страни на моста могат да се видят метални парапети с жлебове. В краищата им са поставени различни бронзови скулптури на животни, дело на художника Aleš Hvízdal, които напомнят за историята на района. Някога в Карлин е имало кавалерийски полк, а на острова са се организирали ловни излети за зайци. А животните напомнят за някогашната кланица на пазара в Холешовице. В подножието на рампата в Štvanice има още една скулптура, наречена „Реката“, дело на Jan Hendrych.

Снимки: Skanska

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: