pixel

София започва завода за боклука със 192 милиона лева

завод

Източник: 24 часа

Столичната община може да продължи проекта за интегрираната система за отпадъците със строителството на завод за преработка. Това стана ясно вчера, след като екоминистърът Нона Караджова и кметът Йорданка Фандъкова подписаха споразумение за 192,6 млн. лева по програма „Околна среда“.

До края на март трябва да бъде избран изпълнителят на завода за механично и биологично третиране на отпадъците, каза Фандъкова. Тя успокои, че нови кризи с боклука няма да има.

До края на годината пък ще бъде изведено от експлоатация депото в Суходол, съобщи зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Там в момента работят три сортиращи инсталации за сепариране на отпадъците. Депонира се само част от неразградимия боклук.

Предвидено е рециклиране на метал, пластмаса и хартия, ще се оползотворяват биоразградимите отпадъци. Заводът ще произвежда гориво, което ще отива в горивни инсталации, включително и в „Топлофикация – София“.

Проектът ще спести на София 150 млн. лева за 20 години. Ще бъде удължен и животът на новото депо, защото по-голямата част от боклука на столичани ще се оползотворява повторно.

В първата част на цялата система беше предвидено изграждане на депо за неопасни отпадъци, инсталация за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, както и изграждането на инфраструктура, обслужваща тези обекти (водоснабдяване, пътища и електрозахранване). Депото в местността Садината беше открито в края на миналата година. Компостиращите инсталации в местността Хан Богров се строят и ще бъдат готови още тази година.

Интегрираната система от съоръжения за битовите отпадъци е на обща стойност 360 млн. лв., от които 300 млн. лв. са безвъзмездно европейско финансиране.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: