pixel

До месец мостът Видин – Калафат ще бъде готов

ивайло московски

Източник: vestnikstroitel.bg

Последният сегмент на Дунав мост 2 ще бъде положен до края на седмицата в зависимост от организацията на работата на изпълнителя. Това каза вчера министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на съвместното подписване с министъра на транспорта и инфраструктурата на Румъния Oвидиу Силаги на Меморандум за Разбирателство между правителството на Република България и правителството на Румъния за създаване на смесен българо-румънски Междуведомствен комитет за устойчиво развитие на вътрешноводния транспорт в общия българо-румънски участък на р. Дунав. Документът бе подписан и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Окончателното завършване зависи от метереологичните условия, но целта е окончателно мостът да бъде завършен до края на годината. Има чисто технически детайли, свързани със съединяването на оптичните кабели, допълни Московски.

„Има европейски градове по Дунав, в които има по пет – шест моста над реката, а в българо-румънския участък дълги години имаме само един. Съвсем скоро ще имаме втори мост и се надявам, че максимално бързо ще успеем да изчистим всички технически въпроси за неговото управление с румънските ни партньори”, каза министър Ивайло Московски. По думите му българската страна вече е готова с екипа, който да води преговорите за управлението на съоръжението и съвместната работа ще може да стартира, след като румънската страна приключи със съгласувателните си процедури.

Министър Ивайло Московски посочи, че това не е единственият важен проект, който двете държави трябва да реализират, но е една добра основа за развитие на двустранните отношения и ползотворното партньорство. „Сигурен съм, че ако запазим доброто темпо и този активен диалог всички въпроси ще бъдат решени в срок”, каза Ивайло Московски.

Определи ли сме още два моста и те са част от всички меморандуми, които подписваме. Това са мостовете Оряхово – Бекет и Силистра – Калараш, както и рехабилитация и разширяване на моста в Русе. Но това ще бъде предмет на рамката 2014 – 2020 година, за която текат преговори, каза Московски.

Създаването на смесения българо-румънски Междуведомствен комитет ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни по общите проекти за подобряване на корабоплаването в общия участък от р. Дунав и на свързаността между двете държави.

Министър Oвидиу Силаги посочи, че подписаният Меморандум е добра основа за развитие на двустранните отношения и допълни, че нашите две страни трябва да имат обща позиция при защитаването на проектните си положения пред Европейския съюз. По думите му България и Румъния са свързани икономически, стратегически и политически и затова трябва да работят в тясно сътрудничество.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: