pixel

КСБ на световен конгрес в Доха

катар

Източник: vestnikstroitel.bg

КСБ ще има свои представители на Осмия конгрес на Световната федерация на търговско-промишлените палати, който ще се състои от 22 до 25 април в Доха, Катар. Международният форум се провежда през две години и е единствената платформа, която предоставя на представители на търговски палати от цял свят възможността да споделят опит, да обменят знания, да създадат контакти и да обсъдят актуални въпроси, касаещи и значими за техните гилдии.

Събитието събира на едно място световната общност, представена от над 12 000 палати, десетки мултинационални компании, стотици малки и средни предприятия и много влиятелни световни лидери. Домакин на форума тази година е Катарската търговско-промишлена палата, която е една от най-старите камари в Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива и която ще отбележи своя юбилей през 2013 г.

Паралелно с програмата на Конгреса ще тече изложение на браншови организации и компании от цял свят, в което ще вземе участие и КСБ като част от павилиона на България, който ще представя индустриалния потенциал на страната под мотото „Български туризъм и инфраструктура”.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева също ще се включи във форума. Във връзка с предстоящото й посещение в Доха премиерът Марин Райков коментира: „Катар е ключов наш партньор, който има потенциал да участва в конкретни инфраструктурни проекти. От Доха имат икономически интерес от работата си у нас – те разбират много добре, че България е източната врата на Европейския съюз.“

При последното си седмично заседание правителството одобри проекта на меморандум за разбирателство между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Qatar Holding за сътрудничество в областта на инвестициите.

В документа се предвижда двете страни да си взаимодийстват, като проучват подходящи и търговско приемливи инвестиционни възможности в сектора на пътната инфраструктура в България. За целта ще бъде създаден съвместен комитет, който пряко да се занимава с тези анализи.

Предвижда се МРРБ да предоставя на Qatar Holding информация за инвестиционните възможности съгласно обхвата на меморандума, както и да координира взаимодействието с българските правителствени органи, за да подпомага взаимните инвестиции.

Меморандумът ще бъде подписан от представители на двете страни в рамките на официалното посещение в Катар на вицепремиера Захариева.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: