pixel

Нов директен път до Терминал 2 на летище София

terminal-2

До две години ще има нов директен път до Терминал 2 на летище София. Това става ясно от подписания в края на декември в транспортното министерство договор с изпълнителя на проекта – обединението „Брюксел 2015“ ДЗЗД, в което партньори са „ПСТ Груп“ и „Транспортно строителство и възстановяване“ (ТСВ), пише „Стандарт“.

Общата инвестиция в проекта – проектиране и строителство, е малко над 13,7 млн. лв. с ДДС.

Отделно ще бъдат похарчени още 98 хил. лв. за строителен надзор, като цялото финансиране е за сметка на хазната.

Новият булевард е с дължина малко над 1 км и включва 350-метров мост.

Терминал 2 беше открит малко преди България да стане член на Европейския съюз (ЕС). До него се планираше да има нов път, но той не беше реализиран заради спорове със собствениците на имотите, през които минава съоръжението, и липсата на финансиране, припомня Investor.bg

Все пак през 2006 г. беше проведена тръжна процедура въпреки неуредиците с терените, която беше спечелена от “Мостстрой”. Фирмата започна и строителство, но впоследствие прекрати дейностите.

През миналата година експерти на транспортното министерство провериха какво е останало от строителните работи и дали вече построеното е годно, за да се ползва като основа за продължаване на строителството. Групата констатира, че изградените подпорни стени и стълбове са в добро състояние и се налагат само някои корекции, но армировката, оставена за продължаване на строителството, е изрязана и открадната.

В договора с изпълнителя е заложено строителството на пътния участък да бъде завършено за 630 дни от сключването на договора. Параметрите на естакадата са съгласно одобрения инвестиционен проект и няма да има промени, посочват от министерството.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: