pixel

Къщата на Райна Княгиня в центъра на София се руши

raina kniaginia

Къща в центъра на София, в която Райна Княгиня прекарва последните 8 г. от живота си, е пред срутване. Общината е пуснала наематели да живеят в нея. От 2000 г. постройката е собственост на общината. Днес там живеят 3 семейства, които не са наследници на великата българка, и плащат наем между 55 и 100 лева, показва репортаж на „Нова телевизия“.

Eдинствено надпис на стената напомня, че някога тук е живяла жената, ушила знамето за Априлското въстание.

Тъй като Райна Княгиня е историческа личност, къщата й би трябвало да е паметник на културата. Поне така гласи законът за културното наследство. Но не е.

Пукнатини, счупени стъкла и тераса пред срутване подсказват, че къщата може би дори е опасна за обитателите, съобщава dir.bg.

Кметът на район „Сердика” Тодор Кръстев не е съгласен.

„Самата къща няма конструктивни нарушения. Отцепването може да бъде реконструирано и то не е проблем за цялата сграда, за конструкцията”, коментира Тодор Кръстев.

Кметът, трети мандат, обещава, че тепърва и вече със сигурност, домът на Райна Княгиня ще стане паметник на културата, а наемателите ще бъдат настанени другаде.

Засега обаче въпросът е в задънена улица. В Министерството на културата нямат информация докъде е стигнала процедурата.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: