pixel

Концесионери: Край 5 реки незаконно се добиват материали

kontsesia

По поречието на пет български реки има драстични случаи на незаконен добив на инертни (строителни) материали, сигнализираха пред „Труд“ от Българската асоциация на производителите на инертни материали (БАПИМ).

Според браншовиците най-предпочитаните места за добив без концесия са районите на реките Марица, Струма, Чая, Чепеларска и Асеновска. Там добивът е довел до „разрушаване на мостове, застрашени от падане са електрически стълбове и друга инфраструктура“, сигнализират от асоциацията.

В началото на седмицата зам.-министърът на икономиката Анна Янева обяви в интервю за „Труд“, че министерството започва спецакция за залавяне на нарушителите. Ведомството дори вече е открило отклонения в три законни концесии на инертни материали, като ги е снимало отвисоко чрез безпилотни самолети.

Според БАПИМ държавата губи годишно милиони заради незаконните концесии. От организацията дори настояват за криминализиране на нелегалния добив.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: