pixel

България: най-евтините имоти и най-високите лихви

imot

Лихвите по ипотечните кредити

Между 6% и 8% са лихвите по ипотечните кредити в България. За сравнение, цената на жилищните заеми в Европа е спаднала през 2013 г. средно до 4%. „На някои пазари като Швеция и Швейцария имаме 1.5%-2% лихви при определени условия. В Швеция тя е 3%. Въпреки затегнатите мерки за отпускане на кредитиране, достъпът до по-евтино финансиране стимулира в повечето страни сделките с жилища през 2013 г. Интересът е основно към фиксираните за определен период от време лихвени проценти, докато от продуктите с променливи лихви има отлив, който за миналата година е достигнал рекорден спад от 28%”, казва Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ERA България”.

За последните пет години Световната икономическа криза се отрази най-силно върху пазари като Испани, Кипър и България. Разцвет на имотния пазар, и най-вече жилищния, имаше в страни като Германия, Швеция и съседна Турция. „В последните посочени държави, стабилността на банковата система е помогнала да има повече продажби на жилища”, пояснява Димитрова.

Цените на жилищата

Тенденцията, която се очерта през изминалата година, е към повишаване на цените на апартаментите разположени в централните градски части. Там търсенето е най-голямо и съответно предлагането е по-ограничено в сравнение с кварталите. „В страни като Португалия и Холандия продължава спадът на цените, докато Австрия, Германия и Швейцария остават устойчиви. В България и Чехия забелязваме процес на стабилизиране на цените. Това основно се дължи на увеличеното търсене на жилища през 2013 г.”, обяснява Димитрова.

България

Цените на жилищата у нас са най-ниски в цяла Европа. Най-скъпо се търгуват подобни имоти в Швейцария. Там апартамент на цена под 1.5 млн. EUR трудно може да бъде намерен. Специфичното за България е увеличеното през 2013 г. търсене на имоти, както и че се отчита ръст в броя на продажбите. Нареждаме се сред 4-те страни в Европа, които отчитат ръст в продажбите на жилищни имоти през 2013 г.

В сравнение със средните лихвени проценти в Европа, в България те са по-високи „Лихвените нива са едни от най-високите в Европа и по отношение на разходите за финансиране на покупко-продажбите. Средните нива в България са между 6% и 9%, въпреки че през последната година се наблюдава спад както при разходите, така и при лихвите. Държава с по-високи лихви е Турция. Чехия пък е на нивото на България, но цените на недвижимите имоти там са два пъти по-високи”, обясняват от „ERA България”.

Новото строителство

За последните пет години във всички страни членки на Европейския съюз се забелязва рязко спадане в сегмента на новото строителство. Причината е, че цените на имотите спадаха и това накара много предприемачи да спрат реализирането на нови проекти в цяла Европа. Сега интересът към покупка на имоти вероятно ще активизира при новото жилищно строителство.

Тенденции, които движат пазара на жилища

„Това е най-вече доверието на клиентите. Важни фактори също така са кредитната политика, както и икономическия растеж като цяло. Не на последно място от значение е и нивото на безработица”, споделя Димитрова.

Брой сделки

Ако 2012-а беше слаба година за всички европейски пазари, то през 2013-а пазарът се оживи, търсенето в Европа също бележи ръст. „В повечето страни отчитаме тенденция на повишаване на търсенето и разбира се това е в следствие на достъпните цени в повечето европейски държави. Да, за последната една година има държави като Швеция, Австрия и Турция, където се отчита ръст в стойността на квадратен метър жилищна площ, но като цяло трендът продължава да бъде надолу”, обясняват от „ERA България”.

Срокът за продажба на жилища

Средно между 65 и 150 дни трае продажбата на жилище в страните от Стария континент. За България този срок е около 4 месеца. Най-тежка е ситуацията в Португалия, където намирането на купувач отнема около 390 дни, или над една година. „Това е така, тъй като реално в Португалия в момента сделки с недвижими имоти не се финансират от банките. Режимът е силно ограничен и повечето сделки се реализират със собствени средства. От една страна се ограничават продажбите, а от друга – самите банки (повечето от тях испански), се оказаха собственици на много недвижими имоти и реално са основния играч в момента по отношение на предлагането”, обяснява Димитрова.

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: