Изкуствена лагуна генерира ток

laguna

Посетителският център на „Приливната лагуна“ е проектиран така, че да служи като съществен елемент от първата в света лагуна, генерираща електричество. Тя е човешко дело и се намира на 3,5 км в залива Суансий Бей във Великобритания. Центърът има 3500 кв. м. площ и осигурява приобщаващи образователни, културни и забавни преживяване за всички гости. В същото време той служи като емблема за чистата енергия. Концептуалният пасивен дизайн е довел до създаването на напълно самоподдържаща се структура и отразява природните форми и функции на мидите, ключова част от местното природно наследство.

laguna

„Приливната лагуна“, както подсказва и самото й име, добива енеригя от мощта на приливите и отливите. Посетителският център се състои от комплекс сложна клъстерна форма на взаимно припокриващи черупки, които са прецизно подравнени така, че да осигурят защита от преобладаващия вятър и действието на вълните, като същевременно осигурява оптимално слънчево греене.

laguna

Извънредното извитият интериор е гладък, елегантен и семпъл, почти перлен, постигайки осезаема разлика в сравнение с грубо текстурираните външни стени. Зашеметителните гледки, които разкрива, са уловени чрез високи прозорци, позиционирани между „черупките“ – напомняйки вертикални цепнатини в скалата.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: