Нова такса за зеления ток

zelena energia

Частните дружества, доставчици на ток – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“, ще връщат всички пари на зелените централи от събраната досега такса за достъп, която бе отменена от съда. Това стана ясно след заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) във вторник.

В същото време регулатърът ще въведе нова такса, която ще се плаща на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) в размер на 2,45 лева за мегават. Тя се очаква да влезе в сила със задна дата – от 14 септември 2012 г.

На същата дата бе въведена предишната такса за достъп на зелените централи, отменена от съда. Благодарение на новото облагане ЕСО практически няма да връща пари на зелените централи или поне няма да връща пълната сума от 46,8 млн. лева, която дължи.
Въвеждането на таксата беше обсъдено във вторник на открито заседание на ДКЕВР.

Редът, по който ще се връщат парите, събрани от вече отменената стара такса пък ще се обсъжда при закрити врата, обяви шефът на ДКЕВР Боян Боев. Той ще стане ясен до десетина дни.

Според изчисленията на ДКЕВР общата сума, която трябва да бъде възстановена на зелените централи е 192,2 млн. лева без включени данъци. С най-много пари виси доставчикът на ток в Южна България ЕВН – 95,1 млн. лева. Следващият в списъка на длъжниците е ЕСО с 46,8 млн. лв.

От асоциациите на производителите на вятърна и на слънчева енергия обявиха във вторник, че ще обжалват решението за налагане на нова такса достъп и го обявиха за „дискриминационно“. Докато през 2012 г. таксата важеше за всички зелени централи, сега тя ще важи само за производителите на ток от слънце и вятър.

В същото време доставчиците на ток ЕВН, ЧЕЗ и „Енерго про“ коментираха, че е дискриминационно решението такса за достъп да се плаща само на ЕСО, защото и при тях се генерират същите разходи за управление на мрежата.

„Да не се изпокарваме и да не правим сеир на хората, за мен ще е едно малко щастие, ако представители на зелените централи се включат в работни групи към ДКЕВР“, посъветва Боян Боев. От думите му стана ясно, че комисията вече има план как ще се връщат незаконно събраните пари.

„Знам, че не всички може да са доволни от таксата, но не може само битът да понесе цялата тежест“, коментира още шефът на ДКЕВР Боян Боев.

На производителите на ток от слънце и вятър вече бе наложена такса от 20% върху приходите чрез Закона за бюджета. Тя се обжалва пред Конституционния съд от президента Росен Плевнелиев.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: