pixel

НСА си получи спорен имот край Несебър

нса

Източник: btvnews.bg

В Несебър съдия-изпълнител въведе във владение доцент Пенчо Гешев, ректор на НСА, в спорен имот. За него спортната академия вече има спечелено дело с окончателно решение на Бургаския окръжен съд.

Става въпрос за 2,4 декара бивша земя на академията, която чрез процедурни хватки е обявена за публична общинска собственост от община Несебър. Така тя е влязла в активите на нейно дружество, което впоследствие става частно.

На терена в момента има построен апартаментен комплекс, в който собствениците са около 50 – 40% от които са чужденци. През цялото време, повече от 10 години, се водят дела за земята на НСА. Никой до момента не може да даде отговор на въпроса как, докато текат съдебни дела, е построена жилищната сграда и има нотариални актове на собствениците.

По закон, докато текат съдебни дела до влизане в сила на окончателно съдебно решение, се преустановяват дейностите на двете спорещи страни. В случая това не се е случило и впоследствие се появява и сградата, съобщи в предварителния разговор доц. Христо Константинов от НСА.

Той допълни, че с решение на съда е свален подробен устройствен план на сградата, издаден от община Несебър. Също така с решение на Бургаския административен съд, сградата е заличена от кадастралната карта.

В съда е атакувано и строителното разрешение. Делото се точи 3 години и още няма решение по него. Това е само част от многобройните съдебни дела, които НСА води срещу Община Несебър и собственици реститути.

Битка в Страсбург

Междувременно собственици на апартаменти в сградата на хотелския комплекс „Акротирия”, построен на терена на НСА, обявиха, че ще съдят държавата в Страсбург . Наталия Давидова, която е платила над 80 000 евро за един от апартаментите и е управител на Съвета на руските собственици в сградата, заяви, че никой няма да „подари” своето имущество.

Тя показа нотариален акт за собственост и по думите й – има решение на Върховен административен съд, че документите й са изрядни. Тя каза, че в Русия непрекъснато се организират дни за продажба на български имоти и се канят руски граждани за закупуване на имоти у нас. По нейни данни, има 328 000 руски собственици на български имоти и обяви, че ще направят медийна кампания, за да покаже какво е положението в нашата страна.

В сградата има общо 6 руски семейства собственици на апартаменти, а над 20 са англичаните, придобили апартаменти. Те също заявиха, че ще търсят правата си в съда.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: