pixel

Летище Варна с нов пътнически терминал

летище

Източник: trud.bg

Нов пътнически терминал на летище Варна ще бъде открит официално утре, 15 август, съобщи регионалният сайт varna24.bg.

Общата стойност на инвестицията на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД в Терминал 2 на летище Варна и свързаната с терминала инфраструктура е над 75 млн. лв.

В процеса на проектиране и строителство са участвали над 1000 работници и служители, а изграждането и оборудването е осигурило поръчки на редица малки и средни фирми. Освен терминала и прилежащата инфраструктура, са изградени нови водоснабдяване и електроснабдяване, дъждовен колектор и др. Направено е и ново перонно осветление, както и разширение на перона.

След старта на оперативната работа на новото съоръжение, което се планира след приключване на дейностите, свързани с изместване на трафика, всички пътници на летище Варна ще се обслужват в новия терминал.

Сградата се простира на площ от около 20 000 кв. м., което е около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал. Новото съоръжение е проектирано, така че да отговаря напълно на нуждите на летище Варна и характерния за летището трафик.

Терминал 2 разполага с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и комфортни открити пространства.

Приложена е най-модерната линия за интериор и управление на системите за обслужване на пътници и багаж, с пълна интегрираност на отделните системи и електронно измерване и регулиране на процесите в терминала. Енергоефективност и гъвкаво разпределение на пространствата допълват предимствата на новата сграда.

Терминал 2 на летище Варна е проектиран така, че да може да се използва в зависимост от пътникопотока във всеки един момент, а при необходимост капацитетът да бъде допълнително увеличен като разширение към вече съществуващата архитектурна част.

В проектирането и строителството на терминала са участвали известни в световен мащаб фирми от четири държави – България, Германия, Великобритания и Турция. Новият пътнически терминал е проектиран от английски архитекти със съдействието на техни български колеги (известното архитектурно бюро Паскал и Уотсън и българските им колеги от СавантЕлбул).

Строителството на Терминал 2 е реализирано от българо-турския консорциум ТИЕ-ИЧТАШ за около 20 месеца, а управление и контрол е осъществила германската компания Шуслер План.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: