pixel

Първата изцяло рециклирана тухла

Schlagmann Poroton

Schlagmann Poroton представя първата изцяло керамична рециклирана тухла. Тя се състои от рециклирани и преработени тухли и е изградена по иновативен начин без допълнителни свързващи вещества.

Чрез оптимизиране и премахване на етапи от процеса тухлата, която ще се използва първо за вътрешни стени, се произвежда със значително по-нисък разход на енергия. Така се спестяват над 65% от първичните суровини и над 40% от енергията.

Материалът от рециклирани тухли е ценна суровина

В Schlagmann Poroton „червеното злато“ е разпознато като рециклируем материал отрано. Компанията предлага собствена система за рециклиране от 2016 г., в която на строителните площадки се предоставят контейнери за събиране на натрошени тухли и изрезки. Чистите остатъчни материали, които в Schlagmann включват и перлитния пълнеж на топлоизолационните тухли Poroton, след това се преработват във висококачествени странични продукти. Преработените тухлени изрезки и натрошените тухли се използват отново като материал за запълване и закрепване при строителството на пътища, тенис кортове и спортни игрища, както и като субстрат при отглеждането на растения и в градинарството. Освен това Schlagmann постига напълно безотпадно производство, като връща почти 100% от брака и праха от шлайфане в производствения процес.

Schlagmann Poroton

В изследователския център на компанията се провеждат интензивни изследвания на начините за разумно разработване на рециклиран материал от тухли в нов керамичен строителен материал.

В резултат на тази изследователска работа от последните няколко години вече може да бъде представен първият продукт за повторно използване: Poroton-R е тухла, направена от рециклирани и преработени тухли, която е свързана чисто керамично без допълнителен, изкуствен свързващ агент като цимент. Рециклираните тухли Poroton-R изискват по-малко от половината от емисиите на CO2 в сравнение с обикновените тухли.

Снимки: Schlagmann Poroton

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: