pixel

Наемите на офиси се покачват заради недостиг на качествени офиси в София

Office building

 Недостигът на качествени офиси в София продължава да оказва подкрепа на цените. Част от наемодателите в сградите клас А са увеличили наемните равнища с около 8%, като цената на кв. м вече достига около 13 евро, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

 Намаляването на свободните площи в клас А сгради стават предпоставка компаниите да обърнат поглед към градове, които могат да предложат достъп до допълнителни възможности при приемливи условия в тези сфери. Интересни за бизнеса са големите областни градове – Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, които предлагат и квалифицирани кадри.
 Офис сегментът е и най-активният от пазара на бизнес имоти като цяло. Като основен двигател се очертава аутсорсинг секторът, на който се дължат над една четвърт от отдадените площи през 2013 г., посочват от компанията.
 Що се отнася до търговските площи, качествените проекти се развиват добре, а резултатите на търговците осигуряват база за разумна експанзия и извън столицата. В София заетостта в моловете надвишава 97%, а на новооткритите проекти достига средно 85%.
Сегментът на специализираните търговски формати от типа „big box“ регистрира раздвижване, след като два от големите международни оператори смениха собствениците си, което се очаква да доведе до преструктуриране и оптимизация на активните търговски вериги и преразпределяне на пазарните дялове.
При индустриалните и логистични площи предлагането продължава да не може да отговори на активното търсене, затова и тенденцията за строителство на площи за собствени нужди продължава да движи пазара.
През първата половина на 2014 г. предлагането на модерни офис площи в София отбелязва лек ръст от 2%, като общата квадратура достига над 1,7 млн. кв. м. Завършените нови проекти добавят 37 хил. кв. м към общия запас от офиси на пазара.
Същевременно нетното усвояване за периода надвишава 46 хил. кв. м, което представлява ръст от 14 на сто спрямо втората половина на миналата година. Бруто наетите площи са 60,6 хил. кв. м, като от тях почти три четвърти се дължат на разрастване и релокация на вече присъстващи в страната оператори или на навлизането на нови такива – обикновено допълнителни звена на аутсорсинг компании.
Източник: investor.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: