pixel

Санирането по еврофондовете продължава

sanirane na sgradi

 След като близо година сградите, чийто етажни собственици са кандидатствали и спечелили пари по проекта „Енергийно обновяване на българските домове” не знаеха дали проектът ще се случи, днес стана ясно, че до 10 септември да приключи процедурата за избор на проектант и надзор на проекта, а до 20 септември трябва да бъдат избрани фирми – изпълнители на строителните работи.

Става дума за сключени 52 споразумения между собствениците и Министерството на регионалното развитие. Подадени са заявления за саниране на 380 сгради. Това стана ясно по време на проведена днес среща между вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева и Асоциацията на сдруженията на собствениците на сгради, одобрени за участие в проекта „Енергийно обновяване на българските домове“.
„Тази програма е изключително важна, защото енергийната ефективност е приоритет на ЕС”, подчерта Захариева, като увери присъстващите, че през следващия програмен период средствата за енергийно обновяване ще бъдат повече в сравнение със сегашните 50 млн. лева.
По отношение на блокираните средства за саниране в Корпоративна търговска банка (КТБ), вицепремиерът увери собствениците, че техните доверителни сметки са защитени и няма да бъдат изгубени. Що се отнася до 13-те млн. лв. за нисколихвено кредитиране, които също са депозирани в КТБ, решение ще се търси в посока интерес на други търговски банки, които да кредитират собствениците при изгодни условия. През следващата седмица предстоят разговори на Екатерина Захариева с тях. От Асоциацията настояха за възстановяване на нормалния диалог и поставяне на ясни графици и  срокове за дейностите, които предстоят.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: