Търсят изпълнител за ”Немското училище” в Бургас

nemska-gimnazia

В момента се подготвя тръжната процедура за избор на фирма-изпълнител по проекта за реконструкция на бившето „Немско училище“ в центъра на Бургас. То ще се превърне в културно-образователен център за съвременно изкуство и библиотека, съобщи зам.-кметът по образованието Йорданка Ананиева, цитирана от „Фокус“.

По думите й, вече са одобрени техническите проекти и има разрешително за строеж. Вероятно в края на ноември ще се обяви тръжната процедура за избор на фирма-изпълнител.

Стойността на проекта е над 4 млн. лева, съообщава dir.bg.

Сградата на бившето „Немско училище“ се намира на улица „Кирил и Методий“.  Според проекта на архитект Делян Жечев 80% от площта  ще събере разпръснатия в момента фонд на градската библиотека, в останалата площ ще има музей на съвременното изкуство.

Предвидени са арт ателиета за живопис, графика и скулптура, съвременна фотография и дизайн, научни лаборатории, многофункционален център, лекционни и образователни зали,  кино салoн.

На вторият етаж е предвидено да се обособи книгохранилището и специализирана секция за заемане на книги. Мястото ще предлага всякакви удобства на своите посетители – кафетерия, панорамен асансьор, гардеробиерна, подземен паркинг и тераса.

В близост ше се намира зона за детско творчество и игри. Централният вход, общ за двете функции е ориентиран на запад. Връзката между съществуваща сграда- библиотеката и новопостроената- музея се разграничава чрез изграден атриум помежду им. Отвореното пространство, ще насочва посетителите в три посоки- към библиотеката, музея и градината.

Община Бургас работи общо по няколко проекта за подобряване на културната инфраструктура.

В инвестиционната програма на общината, одобрена от Обс-Бургас, са заложени още обновяване на сградата на Дома на НХК, изграждане на арт-галерия до Часовника, изграждане на атракцион Подземен град в Морската градина, създаване на парк на миниатюрите в парк „Езеро” и продължаването на дейностите в археологическия комплекс „Акве Калиде”, където ще се изгради музей през следващата година.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: