pixel

Един квадратен метър дом

Всеки иска светъл, удобен и най-вече просторен дом. Колкото по-голяма е квадратурата, толкова по-добре. И все пак сме чували и много пъти за уникално компактни малки домове и апартаменти, които успяват с много инженерна и оригинална мисъл да вкарат голяма част от домашните удобства на малка площ.

Един квадратен метър обаче излиза извън всяка представа, че на такава площ може да бъде построена качествена и годна за живот къща. Архитектър Ван Бо Ле-Ментцал явно има по-развита фантазия.

Като дете на лаоски бегълци в Германия 25-годишният архитект е прекарал голяма част от живота си, размишлявайки над думата дом. Той дава повод и ние да помислим над нея по-задълбочено с новото си творение, което нарича „Най-малката къща в света“.

Къщата на един квадратен метър представлява точно това, което и звучи – миниатюрна структура, която дава минималното достатъчно пространство, за да седнете, както и да легнете да поспите, когато обърнете къщата на едната й страна.

Родом от Лаос Ле-Ментцал раздава плановете и чертежите за построяването й съвсем безплатно. Според него, ако използвате най-обикновени материали, изработката на къщата може да струва не повече от 300 долара.

Къщата разполага с покрив, врата, която се заключва, падащо бюро и прозорец. Това е всичко.

Какъв е обаче смисълът тогава на една добре проектирана кутия, в която няма баня, тоалетна, кухня и други удобства? „Да ни накара да спрем и помислим над това как живеем“, казва архитектът пред CNN.

„Това е един повод за дискусия и размисъл за това какво наистина ти е необходимо. Колко пространство всъщност ти трябва, за да бъдеш щастлив? Смятам, че един квадратен метър не е достатъчен за живот на по-голямата част от хората, но те кара да помислиш за това от какво имаш нужда и от какво не.“

В момента младият архитект подготвя обиколка с „Къщата на един квадратен метър“ с покрепата на лабораторията BMW Guggenheim. Той ще посeти някои от най-презаселените градове като Мумбай и Ню Йорк сити.

Единственото заплащане, което той изисква от хората срещу предоставянето на чертежите й, е да му споделят как използват създадената от него къща, както и защо им е трябвала такава.

„Много е малка, това е тясно пространство, ако решиш да останеш вътре целия ден“, споделя още Ле-Ментцал, който в момента живее в Берлин и е основател на своя собствена дизайнерска фирма, наречена Hartz IV Mobel. На сайта й има допълнително информация за това как и какво е необходимо, за да си построите такава собственоръчно.

„Ако приемете обаче къщата като вид централна база и обявите парка за своя градина или града за своя всекидневна, тогава къщата се превръща в най-голямата, която може да си представите“, казва още архитектът.

Той не представя малкото си творение като начин да помогне на бездомните или на лагерите за бежанци в наши дни, тъй като по думите му той не е специалист по тези въпроси. Все пак споделя, че с него за плановете и чертежите на модела са се свързали правителства, както и частни граждани от Узбекистан до Калифорния.

В бъдеще той се надява да създаде и мобилно приложение за телефони, с което хората ще могат да откриват, отключват и временно да ползват малките къщи, които ще бъдат разполагани на обществени места от град на град.

„Би било страхотно, ако някой ден имаш приложение на телефона ти, което да ти казва къде е следващият един квадратен метър свобода в района, в който си. Място да се успокоиш или да се концентрираш. Където да се помолиш или какво и да е – да бъдеш себе си за няколко минути или пък за цялата нощ“, споделя още създателят на най-малката къща в света.

Сред местата, които са се свързали с него за информация за къщата на един квадратен метър, е и Купертино, Калифорния – домът на Apple, което може би означава, ще един ден е много вероятно да попаднем и на iHouse.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: