pixel

Три хеликоптерни площадки на магистрала „Струма

am struma

По 20 млн. лева ще са годишните разходи за ток, за да се осигури осветление и вентилация на тунела по магистрала “Струма”, който ще бъде построен през Кресненското дефиле. Това съобщи шефът на държавното предприятия “Стратегически инфраструктурни проекти” (ДПСИП) Асен Антов.

Проектът за съоръжението, което ще е с дължина 15 км, още не е готов. В момента се избира фирма, която да извърши геоложките проучвания на терена. По време на обществената дискусия вчера пътни инженери подложиха на критика избора на тунел, тъй като в тази част планината се състои от скали с големи пукнатини. Според представители на държавата обаче изборът е окончателен и тунел ще се прави.
В тази част от магистралата ще има 3 хеликоптерни площадки – по една от двата изхода на тунела и още една малко по-далече. Те се правят, за да може пострадалите при евентуална авария да бъдат транспортирани по-бързо до болница.

През целия участък между Благоевград и Сандански ще има и 8 площадки за отдих, като общо към 25 декара ще бъдат отделени за бензиностанции и места за хранене. Тъй като тази отсечка ще е готова чак през 2020-2022 година, ако дотогава има промяна в законодателството, площадките ще бъдат дадени на концесия, казаха от ДПСИП.

Целият участък, в който има още един по-малък тунел при село Железница, ще има собствен контролен център за тунелите. Той е заложен в идейния проект. Центърът ще се намира между Крупник и Симитли. Там ще бъдат събрани също пътноподдържащите машини и пожарните коли. Проектът предвижда съществуващият път в този район да има пряка връзка с двата изхода на тунела, за да може да служи като алтернатива при евентуална авария.

Търговете за цялостно строителство на този лот ще бъдат обявени най-късно в началото на 2015 г., съобщи регионалният министър Десислава Терзиева.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: