pixel

Отпадъчната топлина от лондонското метро ще топли стотици домове

Bunhill 2

Отпадъчната топлина от една от линиите на лондонското метро ще се използва за отопление на над хиляда домове в столицата на Обединеното кралство от тази зима. Топлият въздух ще бъде насочен от северната линия, за да подпомогне централното отопление на квартала Ислингтън, което ще осигури с топлина офиси, развлекателни центрове и 1350 жилища до края на годината.

Наречена Bunhill 2, тази топлопресносна мрежа е съвместен проект между Islington Council, Transport for London и инженерната фирма Ramboll, и е обявена за първа по рода си в Европа.

Bunhill 2

Съветът се надява, че системата ще направи Лондон по-самостоятелен енергийно, ще намали въглеродните емисии и ще намали сметките за отопление за жителите. Междувременно пътниците на метрото могат да очакват и по-хладни тунели.

Централният източник на топлинната мрежа Bunhill 2 е вентилационна шахта – вертикален проход, който се използва за изхвърляне на отпадъчната топлина – в изоставената станция City Road. Термопомпа, проектирана от Ramboll, ще улавя тази излишна топлина от шахтата, след което топлината ще бъде прехвърлена към топлинната мрежа на Islington, за да доставя топлина и топла вода до имотите там.

Bunhill 2

Търсенето на алтернативни източници на възобновяема топлина в градовете набира скорост в светлината на климатичната криза и забраната на правителството на Обединеното кралство за използване на газови котли от новопостроени домове от 2025 година.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: