София получава най-много европари до 2020 г.

оprr

Близо милиард лева ще получат десетте най-големи градове от еврофондовете за регионално развитие до 2020 г. София взима най-много, след нея са Бургас и Варна.

Това става ясно от индикативното разпределение на средствата по новата Оперативна програма „Региони в растеж“, която предстои Европейската комисия да одобри в следващите месеци, предаде БГНЕС.

Цялата ОПРР 2014-2020 е в размер на 1,54 млрд.евро (европейско и национално финансиране).

С парите, които ще се разпределят по приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на ОПРР 2014-2020, ще се финансират ремонти на градското пространство (паркове, площади, училища), обновяване на градския транспорт, саниране на държавни и общински сгради, ремонт на музеи и др.

Амбицията на управляващите е първите проекти, които общините ще представят по т.нар. „Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие“, да бъдат стартирани още в средата на 2015 г. или най-късно в навечерието на местните избори през септември.

С най-много пари от еврофондовете за „устойчиво и интегрирано градско развитие“ ще разполага кметът на София Йорданка Фандъкова – 285,5 млн. лв. Бургас и Варна изпреварват Пловдив. Кметът Димитър Николов ще разполага с бюджет от 103,6 млн. лв., а Иван Портних – 100,7 млн. лв. Кметът на града под тепетата Иван Тотев получава почти 97 млн. лв.

Значително по-малко средства ще получат останалите шест града от топ 10 – Русе – 67,1 млн. лв., Стара Загора – 63 млн. лв., Плевен – 56,8 млн. лв., Благоевград 52,5 млн. лв., Велико Търново – 51,9 млн. лв., Видин – 45,6 млн. лв.

Едва 200 млн. лв. ще получат 28-те по-малки общини, които попадат в рамките на приоритетна ос 2 на „Подкрепа за периферни географски райони, най-силно засегнати от бедност“ на ОПРР 2014-2020 г.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: