Тиха покривна вятърна турбина

viaturna turbina

Малките вятърни турбини, мащабирани до правилния размер за жилищни и градски райони, до момента все са скритив сянката на своите по-големи вятърни „братя“ с размери като за вятърни ферми. Мощността им е прекалено ниска за постигането на разумна възвръщаемост на инвестициите чрез икономии на енергия, а шумът, който повечето от тях произвеждат, е по-силен от това, което повечето собственици на жилища могат да понесат.

Холандска новостартираща фирма за вятърна енергия на име „Архимед“ работи за решаването на тези проблеми. Те са създали нов клас дребномащабна вятърна турбина – такава, която е почти безшумна и е далеч по-ефективно превръща вятъра в енергия. Компанията заявява, че турбината Liam F1 може да генерира 1500 киловатчаса енергия годишно при скорости на вятъра от 5 м/сек, което е достатъчно за покриване на около половината от потреблението на енергия в едно средно домакинство.

Когато се използва в комбинация със слънчеви панели на покрива, къщата с такава турбина би могла изцяло да избегне нуждата от включване в електропреносната мрежа. „Когато има вятър, използвате енергията, произведена от вятърната турбина; когато слънцето грее, използвате енергията от слънчевите клетки“, каза главният изпълнителен директор на „Архимед“ Ричард Руйтенбеек.

Витлата на Liam F1 са оформени като черупката на морския охлюв Наутилус. Конструкцията им позволява на турбината да се насчова към вятъра, за да улови най-много на енергия, като същевременно произвежда много малко звук. Изобретателят на турбината Маринус Миермет казва, че мощността й е равна на 80% от теоретичния максимум енергия, която която би могла да бъде добивана от вятъра.

„Най-общо казано, оничайно има разлика в налягането в отпред и отзад на роторните лопатки на вятърнататурбина. Не таке е при Liam F1. Разликата в налягането се създава от пространствена фигура в спиралата на витлата. Това води до много по-добри резултати. Дори когато вятърът духа под ъгъл от 60 градуса към ротора, той ще започне да се върти. Ние не се нуждаем от скъп софтуер, защото коничната форма на вятърната турбина се настройва автоматично в оптималната посока спрямо вятъра. Точно като ветропоказател е. И тъй като вятърната турбина се отличава с минимално съпротивление, тя е почти безшумна“.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: