pixel

Китай се зае да изравнява 700 планини

kitai

Китай е една от най-големите страни в света, но земята, годна за живеене, става все по-оскъдна. На фона на нарастващото население и растежа на все по-силната икономика правителството предприе план да изравни стотици планини, за да създаде земя за изграждане на градове.

В статия, публикувана в списание Nature, трима изследователи от университета Чанг в Китай предупреждават, че изравняването на десетките планини вече се отрязва зле на екосистемите, водейки до замърсяване на въздуха и водите, ерозия и наводнения.

Безпрецедентните планове за премахване на над 700 планини и напълване на долините с излишната пръст и скална маса се извършва без достатъчен предварителен анализ, предупреждават учените. Те посочват, че „не е направено достатъчно моделиране на разходите и ползите от създаването на земята… неопитност и технически проблеми забавят проектите и увеличават разходите, а въздействието върху околната среда не се преценява внимателно“.

Премахването на планините е нещо, което никога не е правено в такива мащаби, нито дори в минното дело в Съединените щати. То касае около една пета от населението на Китай – повече от 250 милиона души, живеят в планинските райони.

Същевременно тези проекти изцяло пренебрегват изискванията за опазване на околната среда – в търсене на печалба и бързо развитие. В града Янан например „въздухът е често кафяв от прах поради това, че строителните екипи работят във ветровити дни без овлажняване на почвата“, пишат авторите. „Гори и растения по хълмове и дерета се изсичат преди изравняването“.

Проектът в Янан ще удвои сегашната площ на града чрез създаване на около 45 квадратни километра равен терен. Това е най-големият проект за работа върху терен, който се състои от навявани от вятъра дребни почвени частици, които могат да потънат, когато са мокри, а това може дадоведе до срутвания на сгради. Учените предупреждават, че такива проекти никога досега не са били използвани за градско строителство.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: