pixel

Граждани контролират проект за 55 млн. евро

вик

Граждани и неправителствени организации ще проверяват с какви материали се изгражда новата ВиК мрежа на Монтана. Общественият контрол се въвежда заради обвиненията, че в канализацията се влага хвост с тежки метали, съобщи зам.-кметът на града Диман Георгиев.

Ремонтът на ВиК системата на Монтана започна през юли. До началото на 2015 г. строителите трябва да изградят 42 км нова канализация и 16 км нови водопроводи. В проекта ще бъдат инвестирани 54,5 млн. лв. по ОП “Околна среда”. Преди дни обаче еколози обявиха, че за уплътняване на тръбите се използва хвост с тежки метали от мините в Чипровци, което е опасно за здравето. По случая започна и проверка на прокуратурурата. Строителите и местната управа категорично отхвърлиха обвиненията.

“В изкопите се влага не хвост, а пясък от флуоритната мина в Чипровци, който отговаря на изискванията. За да няма и грам съмнение, ще бъдат взети проби в присъствието на граждани, неправителствени организации и журналисти”, заяви Георгиев. Те ще бъдат анализирани в две лаборатории – на Агенцията по околната среда и на Минно-геоложкия университет.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: