Аспаруховият мост се нуждае от спешен ремонт

asparuhovia most

Аспаруховият мост не е в добро състояние, нуждае се от спешен ремонт, който може да започне догодина, каза шефът на „Инженерна инфраструктура“ в община Варна. От строителството му през 1976 г. досега съоръжението не е било ремонтирано. Мостът е най-бързата връзка бързата връзка между Варна и Бургас и единствената между квартал „Аспарухово“ и центъра на града.

Директорът на „Инженерна инфраструктура“ в община Варна Петър Гърбузов обясни, че ремонтът на моста може да започне от догодина. Преди това предстои специалисти да анализират състоянието на съоръжението и да се изготви проект за ремонта, на база на който да бъдат отпуснати средства.

„Настилката в момента е в окаяно състояние, защото закърпените дупки отново са се отворили и не само затрудняват движението на автомобили по моста, но са и предпоставка за пътнотранспортни произшествия. Но това е само видимата част. Само специалистите могат да кажат какво е състоянието на носещата част на моста“, каза Гърбузанов пред БНТ.

В общинския бюджет за тази година са заложени 60 000 лева за обследване и изработка на доклад за надеждността на съоръжението. Проверката трябва да завърши до края на годината.

Трудно е да се предвиди колко ще продължи самият ремонт. Въпреки че от години се правят планове за втори мост над канала, който свързва Варненското езеро с морето, засега такова строителство не е предвидено.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: