pixel

Водопад и цветя по стълбите на ”Каменица” в Пловдив

plovdiv

Кметът Иван Тотев ще даде страт на проекта за обновяване на стълбите на „Каменица”. Те са връзката между пешеходната зона на Главната и Сахат тепе. Проектът включва изграждане на фонтан и водни каскади, обособяване на места за сядане и зелени зони, съобщи Радио Пловдев.

Обновяването предвижда използване на т. нар. „дефект“ от разминаването между линиите на сградното застрояване и археологията.

Линията от археологията ще бъде прокарана през оста на стълбите. По нейното направление ще има канал с вода, който ще тръгва от долното пространство, ще пресича стълбите и стълбищните площадки и ще достига до горното ниво, точно пред Сахат тепе.

При преминаването на този канал през стълбището ще се оформят четири пространства, които се асоциират с четирите сезона на годината – зима, пролет, лято, есен. Обединяващото звено между тях е водният канал, който в най-високата си част отвежда пред Сахат тепе. Точно тук ще се образува скулптурна композиция, от която символично водата тръгва надолу по канала.

Настилките на стълбищата и площадките ще бъдат от естествен камък, ще има и декоративни павета. С естествен камък ще са облицовани и фасадите на двете съседни сгради с колонадите на втория етаж, които „обрамчват“ стълбището.

Калканът на съседния City center ще бъде изцяло озеленен вертикално и така ще се съпоставя мащабно с пространството на стълбите на „Каменица“. По стълбищните рамена са оформени зони с цветя, успоредно на канала с вода, които според сезона, могат да се променят.

Основната идея на осветлението е да бъде вградено по дължината на целия канал. Така нощно време ще се създава визуален ефект към тепето и светлината ще привлича хората за вечерни разходки.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: