pixel

Строителните компании на второ място в ТОП 100 на водещите компании в България

stroitelstvo

В ТОП 100 на фирмите водещи в икономиката на България за 2013 г. 46 са от областта на търговията, а на второ място с 16 се нареждат строителните компании. Изследването е извършено на база дейността на 6230 фирми, които общо произвеждат 82.05% от БВП на страната за 2013 г., уточняват авторите му – Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

От 16-те строителни фирми, които влизат в класацията в ТОП 10 влизат две фирми – една от Бургас (2 място) с изменение на нетните приходи за 2013-а спрямо 2012-а от 318% и една от Добрич (6 място), чийто нетни приходи за миналата година са с 265% по-високи от тези през 2012-а, съобщават fakti.bg.

strotelstvo

Двоен ръст в приходите от продажби успяват да достигнат фирмите класирали се в ТОП 100 през 2013 г. спрямо година по-рано, независимо от политическата нестабилност. Средно с 56% са успели да намалят задълженията си въпросните 100 компании през миналата година спрямо 2012-а.

Строителството е с 11% дял в ТОП 100. Това се дължи най-вече на изпълняваните публични поръчки, но като цяло в бранша не може да се отчете особено оживление. Същевременно БТПП напомня, че държавата не трябва да си позволява забавяне в плащанията към строителния бизнес, тъй като може да постави пред сериозни изпитания предприемачите от сектора.

Близо 30% от класиралите се фирми са от София. На второ и трето място остават Варна и Пловдив, а на следващите две позиции са Бургас и Стара Загора. От водещите фирми 77% са микропредприятия, 16% са малки, 4% – средни и останалите 3% са големи предприятия.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: