Нараства търсенето на луксозни къщи в София

lux kusht

Сериозен ръст в търсенето на луксозни къщи от български купувачи се наблюдава на пазара в София, отчита една от големите агенции за луксозни имоти в столицата. Основните райони на търсене са традиционно кварталите в полите на Витоша – Драгалевци и Бояна.

В по-малка степен интерес се наблюдава и към Симеоново, Бистрица и Панчарево, съобщава sofia.utre.bg.

Клиентите с висок бюджет (който надхвърля 700 хил. евро) се насочват към по-отдалечените части на града, възможно най-високо в планината и далеч от зоната на старите къщи на бившите софийски села, пише в. Стандарт.

„Големият недостатък на нашия столичен град е липсата на елитни квартали с традиции в строителството на престижни къщи и вили, каквито сме виждали във всяка една столица в Западна Европа и САЩ“, посочва Никола Стоянов, управляващ партньор на агенцията.

Те бягат от райони със стари и занемарени къщи и недобра екология, резултат от използването на отопление с твърдо гориво през зимата и липсата на канализация. Търсят се основно къщи със собствен парцел, дизайнерски интериор и стилна архитектура.

Стремежът на хората, разполагащи с високи доходи, е да се заселят в къща със собствен двор, като това е предпочитано дори и пред луксозните пентхаузи в затворени комплекси, предлагащи всички възможни услуги, сочат наблюденията на брокерите.

„За съжаление, изгледите в София да се обособят такива елитни зони, т.нар. „квартали на богатите“, за момента са неясни и вероятно това няма да се случи в близките 10 години“, посочва експертът.

Поради този факт заможните клиенти в София търсят места, които са наскоро застроени или купуват къщи в затворени комплекси и вилни селища, каквито вече се срещат в столицата и страната. Други клиенти пък предпочитат да купуват парцели и със собствени средства да изграждат домовете си на тях. В резултат на това свободните парцели в споменатите „витошки“ квартали вече са на привършване, а цените им растат бързо. В бъдеще тенденцията в този сегмент от пазара ще се запази: предлагането ще бъде все по-слабо, а цените ще се повишават, очакват брокерите.

„По мнението на нашите експерти един от най-подценените райони, подходящи за къщи край столицата, е Банкя – район, който е не само добро място за живеене, но и балнеокурорт с традиции, паркове и чист въздух“, посочва Стоянов. „В това софийско балнеоградче има всички предпоставки в бъдеще да се строят фамилни домове за състоятелни и успешни млади хора от столицата“, коментира Стоянов.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: