pixel

Дания генерира 140% от нужната й енергия от вятъра

vei

Особено ветровитите последни дни в Северна Европа завъртяха вятърните турбини на Дания на висока предавка. Това даде възможност на страната да генерира от вятър не само цялата електроенергия, която й е нужна, но и да предостави такава на Германия, Норвегия и Швеция. В доклад на Гардиън се съобщава, че до вечерта на 9 юли вятърните турбини са произвеждали 116 процента от енергията, нужна на страната. Към 3 часа сутринта на 10 юли, когато търсенето е по-слабо, генерираната електроенергия е била равна на 140% от енергопотреблението в страната.

Дания прави значителни инвестиции във вятърна енергия. През 2014 вятърните турбини в страната са произвели 39,1% от електричеството, нужно на Дания. Предвид новите проекти, които са на ход, се очаква страната да постигне целта си – да произвежда 50 на сто от енергията си от възобновяеми източници. Очаква се това да стане преди заложения краен срок – 2020 г. Плановете са за добавяне на общо 1.5GW нови офшорни вятърни паркове до края на десетилетието, съобщава greentech.bg.

Нещо повече, по време на рекордното производство тази седмица дори вятърните турбини на Дания дори не са работили при максимален капацитет.

От енергийния излишък по време на пика, 80 процента от енергията е изпратена на Германия и Норвегия, които я съхраняват чрез хидроенергийни системи, а останалите 20 процента са доставени на Швеция.

В интервю за Guardian Оливър Джой, говорител на Европейската асоциация за вятърна енергия, заяви: „Това показва, че един свят, захранван 100% от енергия от възобновяеми източници, изобщо не е измислица“.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: