Некачествени ремонти виновни за пропадащите софийски улици

remonti

Пропадания и вълни по пътното платно, счупени и отлепени плочки – това са най-честите проблеми след ударните ремонти по софийските улици. Към момента само една компания е глобена с 600 хил. лв. за некачествен ремонт на трамвайния път по бул.“България“. Останалите са отстранили повредите за своя сметка. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос на общинските съветници от БСП Николай Белалов и Гергана Алексова.

Повод за питането станаха появилите се дефекти на бул.“Черни връх“, бул.“Цариградско шосе“, ул.“Костенски водопад“, бул.“Витоша“, бул. „България“, Южния парк.

Безкомпромисни сме към качеството, както на строителството, така и на вложените материали, каза Фандъкова. Тя уточни, че всички фирми се избират по Закона за обществените поръчки. „Не мога да отстраня някоя фирма от участие в търга, защото преди това на друг обект е направила некачествен ремонт, законът не го позволява“, каза Фандъкова в отговор на въпрос защо тези фирми се допускат отново да правят ремонти.

Столичният кмет посочи, че налагането на санкции на фирмите има дисциплиниращ ефект и те се стремят да работят качествено.

„Костенски водопад“ – изключително некачествен ремонт

Ремонтът на ул. „Костенски водопад“ предизвика най-голяма дискусия. Улицата е основната връзка на живеещите в кв.“Борово“ с центъра на София. Тя пропада на два пъти, след като беше направен колектор по предприсъединителната програма ИСПА в края на 2010 г.

Проблемният участък от ул. „Костенски водопад“ е около стотина метра между булевардите „Гоце Делчев“ и „Тодор Каблешков“. Изпълнител е сдружение „ВиК София 2009“, с водещ партньор „Пътностроителна техника“. Надзорник на строежа е английската компания „Мот Макдоналд“. Гаранционният срок на инженерната инфраструктура е 8 години, а на пътната част – 1 година.

Не може всяка година да се прави ремонт на тази улица, след като в нея са вложени милиони левове, каза Гергана Алексова.

Фандъкова призна, че ремонтът е направен „изключително некачествено“. Заради бързането, изпълнителят не е изпълнил насипни работи и сега пътното платно пропада, съобщава mediapool.bg.

Възложител по този проект обаче не е Столична община, а Министерството на околната среда и водите, което е било уведомявано за проблемите нееднократно от страна на общината, посочи Фандъкова.

Поради изтичане на гаранционният срок на дефектите за пътната част, в момента те се ремонтират за сметка на софиянци, уточни Фандъкова.

Неяснота около дупките по „Черни връх“

За най-пресните две пропадания на бул. „Черни връх“ все още няма яснота дали са причинени от строящото се в момента метро. Назначената специална комисия от експерти от експлоатационните дружества, „Метрополитен“, фирмата изпълнител и външни все още не е дала становище.

Предприети са мерки за обезопасяване на района и е направено укрепване.

„България“ – санкция от 600 хил. лв.

Единствената санкционирана фирма до момента е тази за ремонта на релсовия път по бул.“България“, който се направи по европейския проект за интегриран градски транспорт. Гаранционният срок на обекта е 8 години.

На изпълнителя „СК 13 Транстрой“ е наложена санкция от 600 хил. лв. Отговорен за качеството на строителството е общинската компания „Софинвест“.

Фандъкова посочи, че преобладаващата част от дефектите като счупени и деформирани навеси за спирки, оградни елементи и козирки са от вандалски прояви и катастрофи. Възстановяването на разходите за тези щети става по съдебен път на базата на протоколи за пътно-транспортни произшествия, каза кметът на София.

За да се осигури безопасността на гражданите на трамвайните спирки, допълнително е започнало монтирането на бетонни предпазни елементи, посочи Фандъкова.

Тя увери, че общината следи качеството на строителството на бул.“Витоша“ в участъка от ул.“Солунска“ до ул.“Алабин“ от „Трейс Витоша“.

След приключването на ремонта на едното платно, обединение „Цариградско“, в което влизат „Трейс груп холд“ и „Инжпроект“, ще се върне да отстрани констатираните неравности по приключилия ремонт на другото платно, обеща Фандъкова.

Дефектите в Южния парк за сметка на фирмата

Установените дефекти след основния ремонт в третата част на Южния парк в София се отстраняват за сметка на фирмата изпълнител „Тони Тодоров“ ООД, каза Фандъкова.

Ремонтът на един от най-големите столични паркове беше направен през 2011 г., като гаранционният срок по договор е 5 години.

В рамките на гаранционния срок са били установени счупени и отлепени плочи на шапките на големи саксии с цветя и декоративни храсти, като дефектите се отстраняват от изпълнителя.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: