pixel

България губи 9,5% от парите за екология

okolna sreda

Да бъде наложена корекция от 9,5% върху всички средства по програма “Околна среда”, са обсъждали вицепремиерът Екатерина Захариева и министърът на транспорта Никулина Ангелкова на среща в Брюксел с еврокомисаря Йоханес Хан, съобщиха от 24 часа. На нея са обсъждани състоянието на оперативните програми “Регионално развитие”, “Околна среда” и “Транспорт и транспортна инфраструктура” и възможностите за отблокиране на спрените средства.

Плащанията за екология в момента са замразени от Брюксел заради нарушения по обществени поръчки.

България щяла да изпрати в най-скоро време официалната си позиция в отговор на писмото на Еврокомисията с препоръки за системите за управление и контрол. На 28 август ЕК прати писмо с допълнителни изисквания и препоръки. То бе резултат на проведената през май одитна мисия на институцията в България.

За програма “Регионално развитие” вицепремиерът Захариева заявила, че има напредък по плана за действие за изпълнение на всички корективни мерки, посочени в одитния доклад на Еврокомисията. Те се отнасят за процедурите за контрол на обществените поръчки и подобряване на капацитета на Управляващия орган.

До края на септември се очаквало и становището на проверяващия орган за парите по програмата, които в момента се изплащат само от държавния бюджет.

Също до края на месеца България щела да изпрати становище до Брюксел по отстранените в предварителния одитен доклад нарушения, допуснати от бенефициентите.

Обсъдени били и приоритетите по програма “Транспорт” за периода 2014-2020 г. За България било от особена важност в нея да бъде включено финансиране на цялата магистрала “Хемус” – от Ябланица до Шумен.

На срещата било потвърдено, че няма риск за страната ни от загуба на евросредства за настоящата година. ЕК изразила удовлетворение, че са намерени средства за съфинансиране на жп проектите, и е приветствала взетите превантивни мерки по тези с висок риск.

Имало и напредък по въпроса за финансирането на градовете по програма “Региони и растеж”. Брюксел може да се съгласи с отпускането на пари за 28 по-малки града.

Условието било да се спазва конкурентният принцип при избора на проектите с цел постигане на растеж, създаване на работни места и запазване на демографския потенциал.

Вицепремиерът Екатерина Захариева и министър Никулина Ангелкова обсъждали с еврокомисаря Йоханес Хан спрените от Брюксел пари по европрограми.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: