pixel

Осеметажна дървена конструкция без укрепващо бетонно ядро

Buggi

Във Фрайбург вече е завършена осеметажна жилищна и търговска сграда с дървена конструкция. На приземния етаж се помещават детска градина с три групи и супермаркет. Над него са построени общо 30 апартамента под наем с различна големина – от 35 до 80 m². Докато сутеренът и супермаркетът са изградени от бетон, помещенията на детската градина и апартаментите са построени изцяло от дърво.

Без бетонно ядро за укрепване

Според дипл. инж. Херберт Дутлингер, управляващ съдружник на Holzbau Bruno Kaiser GmbH, която реализира проекта като главен изпълнител, Buggi 52 е първата сграда от клас 5 в Германия, която е построена без стоманобетонно ядро. Вместо това асансьорната шахта и стълбището са изработени от кръстосано ламиниран дървен материал.

С височина от малко под 22 мм сградата отговаря на клас на застрояване 5. Пожарозащитната облицовка на дървената конструкция е направена с гипсофазерни плоскости Fermacell, които:
– се определят като негорим строителен материал от клас А2 съгласно DIN EN 13501;
– позволяват противопожарна защита до клас на противопожарна защита F120, в зависимост от конструкцията;
– могат да се използват както за носещи, така и за укрепващи цели в дървените конструкции поради високата си стабилност и могат да се използват за дъски и облицовки на строителни елементи (класове на експлоатация 1 и 2 съгласно DIN EN 1995-1).

При изграждането на Buggi 52 са използвани гипсово-влакнести плоскости с дебелина 15 mm и 18 mm както за вътрешната, така и за външната конструкция на стените.

Buggi

Вътрешната облицовка на външните стени е направена с плочи Fermacell-Vapor. Те имат паропропускливост благодарение на специалното ламиниране, нанесено на гърба на плоскостта. Това намалява пропускливостта на водни пари до такава степен, че не са необходими допълнителни паронепропускливи слоеве в конструкциите на външните стени. Това намалява както работното време, така и разходите.

Фасадата на Buggi 52 е изградена като окачена фасада със задна вентилация и вертикална облицовка от сребриста ела (предварително посивяла). В зоната на етажните преходи хоризонталните противопожарни прегради трябва ефективно да предотвратяват разпространението на огъня в задната вентилационна междина в случай на пожар. За тази цел противопожарните прегради се облицоват с Fermacell-Powerpanel HD (d=15 mm). В този случай противопожарните прегради са облицовани със стоманени листове с дебелина 1,5 мм в подходящи цветове.

Fermacell-Powerpanel HD е лек бетонен панел със сандвич структура, армиран със стъклени влакна, който е особено подходящ за облицовка на външни стени.

Снимки: Holzbau Bruno Kaiser, Martin Granacher

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: