pixel

Концептуален дизайн за лифтова линия с ресторант в град София

Kapka

Софийската архитектурна фирма Делинеар ООД е проектирала „Капка“ – концептуален дизайн за лифтова линия с ресторант в град София, която се изкачва до телевизионната кула на Витоша.

Kapka

Проектът е замислен преди няколко години за използване на изоставения кабинков лифт, свързващ квартал „Княжево“ с върха на планината „Копитото“. Първоначално тази лифтова линия е първата кабинка, която се отваря в България през 1962 г. За съжаление, малко след демократичните промени в началото на 1990 г. финансирането на линията е прекъснато и тя спира да работи. Сега само пилоните и бетонните сгради на главните станции остават да напомнят за този туристически маршрут, който предлага една от най-добрите панорамни гледки към столицата.

Kapka

За този проект архитектът Десислава Димитрова казва, че е „мотивирана да запази и възстанови един от най-ценните аспекти в нашия град – тясно сплетената връзка между хората, планината и животворната вода, която произлиза от нея“.

Kapka

Ядрото на идеята е да се трансформира основната функция на лифтовата линия от средство за масов транспорт от точка А до точка Б в метафорично средство за „духовно“ или „емоционално“ издигане. За тази цел проектът предвижда стандартните лифтови кабини да бъдат преработени и оборудвани по-скоро като луксозен ресторант, отколкото като ски лифт.

Kapka

Ястията ще могат да бъдат поръчани при резервиране на кабинката, като така гостите ще останат сами със своята прясно приготвена храна и напитки по време на пътуването. Времето за пътуване трябва да бъде удължено трикратно, така че еднопосочното пътуване да продължи до 1 час спрямо текущите 20 минути.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: