Строители ще печелят поръчки само с цена

данов

Строителите ще се състезават само с ниска цена при гарантирано качество за новите държавни и общински обекти, като ще има ясни срокове за изпълнение и максимална прозрачност. Това ще бъде записано в нова наредба за строителството и проектирането към закона за обществените поръчки. Тя е изработена от министерството на инвестиционното проектиране на база германския опит. Така ще се спрат обжалванията, защото в тръжните условия, които после ще се включат и в договора, ще бъдат записани всички изисквания за качество на проекта, използвани технологии и дори материалите, обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов по време на заседание на ресорната комисия в парламента.

В тръжните условия ще бъде записано дори какви гайки и пирони трябва да се използват. Така отварянето на офертите при конкурсите ще става за едва 30-40 минути и няма да има анекси и обжалвания, защото цената е математически точна стойност, която не подлежи на коментар, обясни Данов. Със специален софтуер лесно ще се проверява и дали единичните цени отговарят на крайната цена. Често строителите шмекеруват или бъркат в количествените сметки, а сега това ще може да бъде проверено веднага, заяви Данов. Той е категоричен, че при строителството важи правилото на английските шивачи. Може да се работи евтино, бързо и качествено, но само две от трите условия могат да бъдат изпълнени едновременно за един проект и трябва да се избира кое е приоритетно. Проектите на стойност над 10 млн. лв. ще бъдат разделяни на лотове, така че за тях да могат да се борят и малки фирми, ще пише още в наредбата.

Източник: standartnews.com

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: