pixel

Строежът на “Хемус” не е замразен

hemus

Строителството на магистрала „Хемус” не е спряло, а продължава по график. Това увери регионалният министър Десислава Терзиева, която отхвърли твърденията, че обектът е замразен.

Заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков, Терзиева инспектира строителните работи в участъка Шумен – Белокопитово, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие.

„Физическото изпълнение е на почти 12%”, отбеляза Десислава Терзиева. За миналата година на строителя са изплатени 12,2 млн. лева.

Новоизграждащият се петкилометров участък от автомагистрала „Хемус”, който включва и пътен възел „Белокопитово”, е на стойност 65 млн.лв., като финансирането е от държавния бюджет, посочват от министерството. Очаква се строителството да завърши до пролетта на следващата година.

Изграждането на АМ „Хемус” е приоритет за правителството, заяви Терзиева. Продължава разработването на идейните проекти за останалите участъци на магистралата.

Продължава разработването на идейните проекти за останалите участъци на магистралата. От Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч вече се работи по идейния проект.

За участъка от разклона на Ловеч до Велико Търново предстои приключване на тръжната процедура за избор на проектант, напомни регионалният министър.

„Виждате, че работим без да спираме. Ако някой ви каже, че днес е можел да строи АМ „Хемус“ в участъка Ябланица – Велико Търново, абсолютно лъже, защото проектите не са готови. Те ще са налични догодина, когато ще има остойностяване на 8-те участъка, на колкото сме разделили незавършеното трасе. Този подход ще улесни строителството с осигуряване на поетапно финансиране“, заключи Терзиева.

Тунел под Шипка ще има, заяви регионалният министър. По думите на Терзиева, жалбата, оспорваща оценката за въздействие върху околната среда е отхвърлена от Върховния административен съд, което дава зелена светлина за действията за строеж на тунел под Шипка. Първо обаче ще се изгради обходния път на Габрово.

„Просто трябваше да изчакаме решението на съда, ето то вече е в наша полза и от тук нататък продължаваме с апликационната форма към европейската комисия и със строителството разбира се. Нито сме замразили проекта, нито смятаме да го замразяваме, както съм казвала и преди тунела под шипка е приоритет за правителството“, подчерта министър Терзиева.

Тя каза още, че правителството е заделило над 65 милиона лева за ремонти на второкласни и третокласни пътища в страната, които ще се извършат през тази година.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: