pixel

SSE Hydro: прозрачна и енергийно ефективна концертна зала

сценични събития

SSE Hydro не е язовир и не е подводница – това е най-новата обществена сграда в Шотландия, специално построена за сценични събития, която през следващите години ще бъде домакин на някои от най-големите музиканти в света. Освен с атрактивната си външност, тя се отличава с висока степен на енергийна ефективност. Система за еастествена вентилация намалява потреблението на енергия, а прозрачната фасада спестява енергия от осветление.

При капацитет от 12 000 места за гости в тази деликатно изглеждаща постройка всъщност няма нищо малко и крехко. Винаги, когато се строи структура с такава мощност, е задължително да има сериозен ресурс за задоволяване на потреблението на енергия. Тук обаче са интегрирани проектни стратегии, които ще сведат до минимум въглеродните емисии на SSE Hydro.

Конструкцията с местата за сядане е оформена като амфитеатър и оградена с 1400-тонна покривна система от стомана, обвита в прозрачни пана от стъклопакет. Според дизайнерите, може да се каже, че „фасадата е прозрачна за използване на естествената светлина, но и анимира сградата, каото позволява да се вижда движението на хората вътре и излагайки а показ драматичната структура, която поддържа нивата на сядане в рамките на залата“. Пространствата са защитени от слънчевото затопляне чрез затъмняваща шарка върху стъклопакетите.

енергийна ефективност

В допълнение към използвнето на много дневната светлина SSE Hydro съчетава естествена и механична вентилация за намаляване на потреблението на енергия. „Свежият въздух навлиза във вътрешността на сградата над входовете и се вентилира на високо ниво за създаването на бриз, който да охлажда разгорещените зрители на концертите, без използване на допълнителна енергия.

За намаляването на въглеродния отпечатък на сградата дизайнерите са се постарали да включат и косвени фактори. Постройката е достъпна по множество начини чрез обществения транспорт, така че да не се налага на посетителите да карат автомобили, за да дойдат на концерт.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: