Срещу 9000 лева можем да сме независими от „енергото“

фотоволтаици

От няколко години у нас действа специална програма, предоставяща кредити за повишаване на енергийната ефективност за дома – REECL. В нея участват пет търговски банки – Банка ДСК, Райфайзенбанк, ПроКредит Банк, СИБАНК и Банка Пиреос. Те дават потребителски кредити, част от които може да бъде опростена. Сред съоръженията, за чието купуване банките отпускат такива кредити, са и 70 модела фотоволтаични системи.

Какво да изберем

Условието на програмата е закупените и монтирани фотоволтаици да са нови, а не рециклирани. В момента списъкът на одобрените наброява 70 модела – австрийски, американски, норвежки, японски, британски и китайски.

От сайтовете на техните вносители се вижда, че става въпрос както за малки фотоволтаични системи – около и под 1 киловат, така и за големи – до 3-4 киловата. 4 киловата е напълно достатъчна мощност за осигуряване на ток за средно голям апартамент.

Отделно от това програмата е одобрила до момента 312 модела слънчеви колектори, които служат само за подгряване на топла вода.

Фирмите, които са оторизирани да ги продават и чиито фактури банките признават, са над 340 само за слънчевите колектори и 85 за доставка и монтаж на фотоволтаични системи за производство на ток, като част от фирмите се повтарят.

Списъкът е отворен, така че докато тече програмата, към него могат да се присъединят още производители и вносители на фотоволтаични системи.

Пречките са много

Когато се избира фотоволтаична система, най-важното нещо е първо специалистите да видят къде ще се монтират панелите и за какво ще служат. Пречките пред подобна инвестиция са главно два вида.

Едната са тежките и дълги бюрократични процедури. За изграждане на малка фотоелектрическа централа на покрива обитателят на еднофамилна къща трябва да заяви и чака за строително разрешително. У нас законодателството все още не прави разлика между фотоволтаик от 5 киловата и централа с мощност от няколко мегавата.
Освен това ако мераклията живее в панелен блок, трябва да знае, че покривът не е негова собственост и за да заеме част от него, трябва разрешение на етажната собственост.

Разбира се, формално няма пречка да се постъпи като пловдивския ентусиаст – панелите да се монтират на балкона. Но трябва да се има предвид, че за слънчева инсталация с мощност 5 киловата са необходими около 7,5-8 квадратни метра площ.

Принудителна връзка

Другата пречка е чисто техническа и институционална. Човек не може да бъде напълно откъснат от местната електрическа мрежа, освен ако не става въпрос за хижа в гората или за еднофамилна къща. Навсякъде местните доставчици на ток инсталират електромери, които отчитат само доставената електроенергия, но не и тази, която постъпва в мрежата.

По този начин произведената на покрива или на балкона електроенергия става единствено за собствена употреба и не може да се продава. Това е главната пречка подобни системи да не може да се изплатят, дори ако работят в продължение на дълги години. Експерти твърдят, че ако местното енерго изкупува излишния ток, системата се изплаща за около 10 години.

Изобретение на инж. Румен Христов, собственик на една от първите фирми за монтиране на фотоволтаични системи у нас, поне дава възможност да не черпим ток от ЕРП-то. Уредът представлява реле, което изключа консуматора от електромрежата в момента, в който измервателните уреди отчетат, че локалното производство на ток е повече от текущата консумация. Колкото по-често става това, толкова по-малко ще ползва клиентът мрежата на ЕРП-то и съответно ще плаща по-малко.

Промяна на законодателството, която да разграничи “покривните” соларни централи от големите е неизбежна. Когато бъде направена, цените на фотоволтаичните технологии ще са далеч по-ниски от тези в момента и най-вероятно тогава ще можем да се доближим до напредналите държави в това отношение. Миналата година например 39% от електроенергията в Германия е била произведена от малки, независими възобновяеми източници, поставени по покривите на къщите.

Колко струва

За последните 8 години цените на соларните технологии са се понижили около 6 пъти. В момента продаваните на нашия пазар фотоволтаични системи за производство на ток са с ориентировъчни цени от 9000-10 000 евро за 5 киловата, като цената включва и монтажа. Това е стойността на по-модерните монокристални панели. Цените на по-старите поликристални панели е с около 20% по-ниска.

Разбира се, всичко зависи от това за какво трябва системата. Ако нуждата е само да се зарежда един акумулатор, за да не губи ток, е достатъчен и 5-ватов соларен панел, който струва максимум 150 лева.

Повечето фирми предлагат да направят безплатно предварителните изчисления и е хубаво тази услуга да не се отказва, тъй като от нея зависи много.

Кредитите, които отпуска програмата REECL, са с максимален срок на погасяване 10 години, като средният лихвен процент се движи между 10 и 12%. Той може да бъде намален, ако се открие разплащателна сметка в съответната банка и заплатата се превежда по нея.

Редът е такъв, че банките изискват, преди да отпуснат кредита, да се представят подписани предварителни договори с фирмите, които доставят и монтират фотоволтаичната система.

20% от заема е безвъзмездна част, но тези средства се приспадат само от главницата и то след като фотоволтаичната система е заработила, представят се фактурите за закупените съоръжения и има подписан протокол за пускането в експлоатация.

Същата кредитна линия всъщност позволява и монтирането на много други енергийни съоръжения в дома, които повишават ефективността – газови бойлери и цели отоплителни системи, термопомпени системи, климатици, ПВЦ или алуминиева дограма.

По същата програма се отпускат и кредити за саниране, като в случай че саниране се направи на цялата сграда, на изтеглилите заем се възстановяват 35% от главницата, след като се направят подобренията.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: