pixel

Спор бави преустройството на военното НДК

военното НДК

Спор за авторски права бави преустройството на военното НДК, което по план трябва да приюти съдебните зали на Софийския районен съд и прокуратура. Авторът на първоначалния проект обвини правосъдното министерство, че е погазило авторските му права с открита обществена поръчка, съобщи bTV.

След като не успя да продаде луксозната сграда в центъра на София, военното министерство го прехвърли на правосъдното.

Там откриха обществена поръчка за преустройството на комплекса за 9 милиона лева. Фирмата, проектирала сградата, обаче започна съдебна битка за авторски права.

„Министерство на правосъдието ще трябва да заплати обезщетението за нарушаване на авторските права – има неточности и лъжи в тръжната документация, които занижават разходите“, посочи арх. Марин Бакалов, ръководител на проекта.

От правосъдното министерство заявиха, че проведената процедура била напълно прозрачна и отказаха повече коментари.

От консорциума, спечелил търга, обясниха, че им трябват 5 месеца след издаването на строителното разрешение, за да преустроят кинозалата на армейския комплекс в съдебна палата с 35 зали.

Идейният проект вече е внесен в направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община, но по думите на арх. Влади Калинов от общинското дружество „Контрол на строителството“ още няма категорично становище.

Междувременно Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) е изпратила писмо до общината, в което се казва да не съгласува проекта за преустройство на комплекса заради спора с авторските права.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: