pixel

България и Румъния ще работят за строителството на трети мост

дунав

Източник: vestnikstroitel.bg

България и Румъния ще работят за строителството на трети мост над р. Дунав, който да свърже Силистра и румънския град Кълъраш. За това се договориха българският президент Росен Плевнелиев и румънският му колега Траян Басеску, които разговаряха по време на 18-та Среща на държавните глави от страните от Централна и Източна Европа, която се провежда в словашката столица Братислава. За изграждането на бъдещия мост двете страни ще търсят различни варианти за финансиране по линия на структурните фондове на Европейския съюз, Програмата за трансгранично сътрудничество и Дунавската стратегия.

В Братислава Росен Плевнелиев и Траян Бъсеску постигнаха съгласие за по-тясна координация на позициите и дейстията по отношение на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство без граничен контрол.

Двамата президенти подкрепиха инициативата за съвместно писмо, заедно с държавните глави на Австрия, Унгария и Турция, до президента на Азербайджан Илхам Алиев в подкрепа на проекта за пренос на каспийски газ до Европа “Набуко-Запад“. Общо е очакването консорциумът “Шах Дениз” 2 да вземе в края на месец юни положително решение за изграждането на газопровода.

За много по-голяма свързаност и по-голяма интеграция между страните от региона призова президентът Росен Плевнелиев в изказването си по време на форума. Държавният глава посочи, че трябва да се работи за свързване на енергийните мрежи, на транспортната инфраструктура, на пристанищата и това ще бъде предпоставка за икономическо развитие. Според държавния глава присъединяването на Хърватия към Европейския съюз е добър пример за останалите страни от Западните Балкани и този процес трябва да продължи, основан на европейските ценности и на добросъседските отношения.

Българският президент поздрави Сърбия и Косово за постигнатото споразумение за нормализиране на отношенията, което открива пътя им към по-бърза интеграция в ЕС.

Росен Плевнелиев посочи пред колегите си от Централна и Източна Европа, че няма готови рецепти за преодоляване на последствията от финансовата и икономическата криза и затова решенията трябва да се търсят на регионално равнище.

В рамките на 18-та Среща на върха в Братислава държавният глава ще проведе двустранни срещи с президентите на Полша, Словения и Украйна.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: