pixel

Конкурсът за „Архитектурен проект на Метространция 20“ приключи

метро

Източник: vestnikstroitel.bg

На 18 декември, вторник, в Централата на Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община бе проведено финалното журиране на конкурса за „Архитектурен проект на Метростанция 20“ от Метродиаметър 1 на Софийско метро.

Конкурсът бе анонсиран от г-жа Фандъкова на 15 октомври 2010 година в рамките на международния фестивал за архитектура и градска култура SOFIA ARCHITECTURE WEEK. Една година по-късно бе даден и неговият старт, 27 септември 2011 г., с организатори Столична община и Направление „Aрхитектура и градоустройство”, съорганизатор SOFIA ARCHITECTURE WEEK, с подкрепата на Съюза на българските архитекти и Камара на архитектите в България. Заданието беше изготвено от архитектите Орлин Манолов и Павел Янчев, а в конкурса взеха участие 130 конкурсни предложения от 22 държави от Европа, Азия и Америка. (повече информация на www.station20.eu).

На 18.12.2011 година международното жури в състав:

• Петър Диков – главен архитект на град София и предстедател

• Елена Пактиавал – архитект “RGB” ЕООД, квота на Метрополитен – София

• Борис Милчев, юрист – началник отдел “Правен”, НАГ

• Анна Тилова, архитект, “Метропроект” ООД, квота на Метрополитен – София

• Барт Ленс, архитект, Белгия “LENS ASS architects”

• Петър Торньов, архитект, представител на КАБ

• Адам Хатвани, архитект, Унгария “Sporarchitects”

• Едуардо Гутиерез, архитект, Испания “ON-A architects”

• Андрей Велинов, архитект, представител на САБ

• Георги Кътов, архитект, представител на SOFIA ARCHITECTURE WEEK

избра два проекта, които да бъдат преработени и допълнително обсъдени от комисията. Премираните проекти на арх. Александър Шинолов (Пловдив, България) и арх. Виктор Химинес, студио „ATA“ ltd. (Лондон, Великобритания) бяха преработени спрямо препоръките на журито.

Една година по-късно, на 18 декември 2012 г., се проведе и финалното журиране на конкурса, на което, след оживена дискусия, бяха взети следните решения:

1/ Международното жури премира проекта на екипа воден от архитект Виктор Хименес.

Поради спецификата на проекта в архитектурната му част от една страна, а от друга – напредналата фаза на разработване на инженеринга на Метростанция 20, журито препоръчва на Възложителя проектът да бъде реализиран при 17-та Метростанция от Първи метродиаметър на Софийско метро (Околовръстен път). Преговорите да бъдат стартирани с архитектурно студио «Амин Таха Архитектс» с ръководител Виктор Хименес през януари 2013-та за включване на параметрите на проекта в предстоящия търг за инженеринга на Метростанция 17, както и преговори за цената на архитектурното проектиране.

2/ На второ място журито премира проекта на архитект Александър Шинолов.

Препоръчва се на Възложителя проектът да бъде реализиран при Метростанция 20 от Първи метродиаметър на Софийско метро, като бъдат стартирани преговори за възлагане на архитектурното проектиране до края на 2012-та година.

С това решение на журито конкурсът за Метростанция 20 ще даде на София две реализации в градската среда, които са избрани на анонимен принцип от 130 международни предложения. Това неформално публично-частно партньорство между архитектурния фестивал SOFIA ARCHITECTURE WEEK и публична институция е важна стъпка за по-демократично изграждане на градската среда.

конкурс

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: