pixel

Махат балконите и узаконяват преустройствата

панелки

Източник: 24chasa.bg

Разширяване на кухните, пълна топло- и хидроизолация, хоризонтални тръби на парното за ежемесечен отчет на реалните сметки и дори фотоволтаици на покрива.

Пълно обновяване на 64 вида панелни секции в София предлагат петте проектантски екипа, които изготвиха типовите проекти. Инициативата е на Столичната община и се прави за първи път у нас. Проектите ще се предоставят безплатно на софиянци.

“Малката жилищна площ кара хората масово да сменят предназначението на балконите. За да отговорим на тези потребности, предлагаме терасите да се приобщят към апартаментите. Става въпрос за балконите пред кухнитепо северните фасади, тъй като най-често те вече са приобщени или остъклени”, обясни арх. Николай Гълъбов от архитектурно студио “Н65”.

По желание на собствениците пък южните балкони могат да се превърнат в зимни градини. По северните и южните фасади ще се монтира нова вентилируема фасадна система. Всички дограми и прозорци на общите части и жилищата ще се сменят с енергоефективни. Така обликът на сградите ще се унифицира и ще се даде възможност за узаконяване на вече направените преустройства.

Предварителни проучвания показали, че козирките над входовете имат конструктивни проблеми. Затова проектантите предлагат те да се премахнат и над входа да се изгради ново помещение, което да се ползва за събирания, съхраняване на велосипеди и детски колички.

Решенията за самото входно пространство включват подмяна на външната дограма, в която се вграждат пощенските кутии. Така пощата ще се доставя ,без външни хора да влизат в блока. Нова домофонна система ще дава възможност за видеоконтрол. Сензори ще контролират осветлението пред входа, а новото главно елтабло ще се монтира на фасадата. Проектите включват и ремонт на стълбищните парапети и рампа за инвалиди пред входа. При желание на собствениците може да се изгради пристройка, в която живущите да си направят фитнес или пък да дават под наем.

Новите водосточни тръби ще бъдат обвити в топлоизолация, за да не замръзват, и ще бъдат скрити под фасадите. Дъждовната вода пък може да се събира в контейнери и да се ползва за поливане на градинките пред входовете.

Сега подпокривното пространство служи за разполагане на хоризонталните тръби на отоплителната система. След обновяването тръбите ще се преместят в сутерена. Всички кабели отвън и във входа ще бъдат скрити в тръби, които ще минават под фасадата. По външните стени на сутерена ще има топлоизолационна система, върху която се монтира мрежа и се полага специална мазилка за защита от графити.

Проектите включват допълнителна топлоизолация отвън и на покривните плочи и сградите могат да кандидатстват за зелен сертификат, а собствениците да получат данъчни облекчения.

Сметопроводните шахти ще се използват за преминаване наел инсталациите.

Контролните табла за кабелна телевизия и другите комуникации ще се инсталират в сутерена срещу вандализъм. Предвидени са и мерки за шумоизолиране, включващи безшумни помпи, агрегати и монтиране на минерална вата по стените и тавана на абонатните станции.

Всички сградни инсталации ще се подменят. оОоплителната ще е с вертикални щрангове в общите части и хоризонтална тръбна разводка в апартаментите, обикаляща по долната или горната част на стените. Така топлоотчитането ще се прави извън жилищата и в тях няма да минават тръби на “Топлофикация – София”, ако собствениците не желаят. Вертикалните връзки в апартаментите се скриват под первази или декоративни елементи. Дава се възможност и за реално отчитане на потребената топлоенергия за общите части с поставяне на отчитащи устройства. Смяната на водопроводната и канализационната инсталация ще спре течовете и ще позволи използване на уреди, пестящи вода.

Създадени са условия за измерване на потреблението извън жилищата, за да не се налага всеки месец инкасаторида влизат в тях.

В проектите е включена и подмяна на остарелите асансьори, умно осветление, сензори срещу пожар и дефектно токова защита.

“За всички промени, които предлагаме, са използвани съществуващите възможности в блоковете, но се сменя функцията им, като например сметопроводните шахти, в които ще се премести цялата кабелна мрежа. Всички решения са съобразени с това неудобството при ремонтите да е минимално за хората и те да се правят максимално бързо”, подчерта арх. Атанас Ковачев от архитектурно студио “3 Аксис”.

Проектантите са категорични, че решенията, които предлагат, ще направят старите панелки като чисто нови сгради.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: