Спираловидна детска градина със зелен покрив

zelena detska gradina

United Design Group (UDG) Китай наскоро започна строителството на детската градина „Ксиели“ – градина със зелен покрив в региона Вукси. Спираловидната триетажна структура се „увива“ около централен двор, докато нейният наклонен зелен покрив плавно свързва нивото на улицата с горните етажи. Детската градина е изпълнена с естествена светлина и е заобиколена с буйна растителност, създавайки у малчуганите жива и директна връзка с природата.

zelena detska gradina

Заобиколена от високи сгради, три-етажната детска градина есе намира на ъгъла на натоварено кръстовище. За да защитят децата от трафика и градския шум, архитектите са решили да поставят детскатата площадка и терена за игра в центъра на овален двор. Извита рампа осигурява бърз достъп от тротоара до третия етаж и засилва спираловидната форма на сградата.

За да увеличат максимално естествената светлина, архитектите са предвидили всеки етаж да е обвит в прозорци от пода до тавана. Освен тях и девет правоъгълни капандури пронизват зеления покрив. От южната страна на сградата UDG са добавили още един двор, сгушен между рампата и екранировката за трафика. По план проектът трябва да бъде завършен през 2015 година.

zelena detska gradina

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: