pixel

Кули-близнаци със слънцезащитни сенници от „разцъфтяваща“ дървесна дантела

kuli

Нюйоркското архитектурно студио REX е проектирало тези кули-близнаци за една медийна група, акцентурайки на слънцезащитните й сенници от „разцъфтяваща“ дървесна дантела. Известна като „машрабия“, тя ще защитава сградите от прекомерното слънчево греене и ще ги пази от прегряване.

„Машрабия“ е арабското наименование на вид дървесни сенници, които се поставят на прозорците и представляват „дантела“ от резбовано дърво, в което са вдълбани различни фигури и шарки.

kuli

След като установили, че стъклото „от пода до тавана“ не е подходящо за сградите в ахритектурата на Близкия изток заради ужасно слънчевите и горещи климатични условия, архитектите от студиото започнали да проектират външни структури за засенчване, които да защитават двете сгради от прекаленото слънчево греене.

За целта REX замислили тези прибиращи се екрани от „машрабия“, които да поркиват двете медийни кули – близнаци. И клиентът, и бюджетът на този проект се пазят в тайна, но е ясно, че става дума за медийна група и нейната централа някъде в Близкия изток.

Двете страни на всяка кула ще са засенчени от прибиращите се сенници с диаметър 14 метра. Когато слънцезащитните екрани се докоснат един друг, те ще образуват „машрабия“. Това е било и желанието на медийната компанияи – „за сливане на сградите с местната иконография“.

Екраните реагират на движение на Слънцето по небето и да се отворят незабавно, а през нощта LED светлини, вградени в структурите за засенчване, ще създават масивна медийна стена стена с размери 220 на 220 метра, която ще излъчва съдържанието на медйната група в реално време – и то ще се вижда отдалеч.

kuli

От гледна точка на въздействието на проекта върху околната среда, засенчването на интериора чрез сенниците ще помогне да се намали натоварването на климатичните системи, което от своя страна ще означава пестене на енегия. LED осветлението също ще работи за намаляване на потреблението на енергия.

kuli

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: