pixel

Софийският парк ”Възраждане” ще е готов през април

park

Новият парк „Възраждане“ ще бъде открит на 16 април, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери строителството на парка.

Проектът е на стойност 6 млн. лв., като 1,7 млн. лв. са предоставени като кредит по програмата „Джесика“. Останалите средства са осигурени от „Софийски имоти“ чрез продажбата на търг на имоти с ниска доходност.

Паркът е с площ 52 дка с 29 хил. кв. м тревни площи и над 600 дървета (явор, бреза, магнолия, липа, платан, дъб, смърч, ела, кедър). Обзавеждането му включва 177 пейки, кошчета за отпадъци, три чешми, тоалетни. Ще бъде изградено и видеонаблюдение, отбеляза Фандъкова, цитирана от БТА.

По думите й първият етап е изцяло завършен. Изградени са канализация, водопровод, електрозахранване, алейно осветление, поставени са пейки. Готови са амфитеатърът с 60 места, както и площадка, на която може да се разполага цирк, посочи кметът.

Вторият етап е в напреднала фаза на изпълнение. Поставен е почти целият паваж, изградена е алеята покрай открития през лятото на миналата година комплекс „Спортна София“.

Детската площадка също е почти завършена.

В парка ще има сух фонтан и амфитеатър. Запазва се и площадката за циркови палатки, която ще се отдава за ползване на трупите два пъти годишно, а през останалото време от нея ще се възползват любителите на скейтборда, съобщават dir.bg.

„Паркът ще разполага с два паркинга с 52 и с 96 места. Ползването им ще се плаща, тъй като част от финансирането за парка е под формата на кредитиране по програмата „Джесика“ и средствата трябва да бъдат върнати“, отбеляза Фандъкова.

Тя припомни, че теренът, върху който сега се изгражда паркът, преди години е щял да бъде откраднат.

„Помните делата, злоупотребите с подправен подпис на предишния кмет. „Софийски имоти“ обаче успя в съда за защити своята собственост“, посочи кметът.

Предстои премахване на автосервиз в района, водят се дела и срещу незаконно заведение за хранене, разположено на територията на парка.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: