pixel

Избират от четири варианта за нов мост над Дунав

dunav most

Изграждането на нов мост над река Дунав ще струва между 200 и 270 млн. евро. Това показват проучванията на четири места, където може да се построи новото съоръжение. Във втория етап ще се конкретизира възможността за изграждане на жп линия и колко ще струва това. Четирите варианта са при Оряхово-Бекет, Силистра-Кълъраш, Русе -Гюргево и Никопол – Турно Мъгуреле. Това обясни за „24 часа“ Елеан Гагов, експерт в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В началото на юли в Русе се е провела работна българо-румънска среща, на която консултантът е представил своите проучвания за изграждане на новото съоръжение. Министерствата на регионалното развитие на България и Румъния са заявили, че са за повече мостове, които ще свързват едни от най-бедните региони и ще привлекат инвестиции и ще помогнат на местния бизнес, каза Гагов.

И Европейската комисия препоръчва да има повече връзки през Дунав. Имаме желание и четирите моста да бъдат построени, казва експертът.

Консултантът, който е нает да направи проучване къде да е третият мост е фирма „Транспроект 2001“, която има договор с Министерство на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния. Той е разработил по три варианта за свързване през реката за всяка двойка градове (виж картите). Само за Силистра – Кълъраш вариантите са два.

Консултантът обаче е дал предложение и за две места, където може да се построи тунел под река Дунав – при Никопол-Турну Мъгуреле и при Оряхово-Бекет. Това е скъпо начинание, пробивът под реката ще е по-скъп със 70 млн. евро, от моста, категорични са експерти. Затова тунелът под Дунав засега се оставя за по-добри времена.

За третия мост ще се търси европейско съфинансиране в следващия програмен период 2014-2020 г. Това обаче ще стане , след като се реши къде ще се строи той.

На срещата в Русе, на която са присъствали и местните власти, е уточнен кой е вариантът за всеки един мост, тоест уточнено е къде точно ще пресича реката при Силистра – Кълъраш, Оряхово – Бекет, Никопол – Турну Мъгуреле. На срещата местните регионални власти са уточнили с консултанта предпочитаните от тях варианти (на картите избраният вариант е в червено). Само при локацията Русе – Гюргево това продължава да се уточнява, защото имало различия в мненията. Два от вариантите за мост при Русе предвиждат той да е далеч от града, третият – да е успореден на сегашния.

Консултантът е работил по методика, в която критериите са:
– цена;
– въздействие върху околната среда; – социално-икономическо въздействие;
– технически параметри; – регионална и европейска транспортна достъпност.
Отчита се и съществуващата пътна мрежа, както и други фактори. Основен елемент на оценката е и как ще повлияе новото пътно съоръжение върху целия транспортен трафик.

По неофициални данни през Дунав мост при Русе минават по 1000 тира на ден, а при Дунав мост 2 при Видин – Калафат – 500. На тази среща не е решено къде ще се строи точно третият мост, а е избирано мястото на моста при всеки един от 4-те варианта. Освен това всяка от регионалните власти е представила предимствата защо е добре да е при тях мостът.

Обсъжда се два от мостовете освен да осъществяват пътна връзка, да имат и жп линия, която да свързва мрежата на двете страни.

В дните след срещата в Русе медиите съобщават, че решение къде ще бъде третият мост щяло да се вземе до 2 месеца. Това означава, че през септември би трябвало на има яснота.

Министерството на регионалното развитие обаче е много предпазливо. Оттам казват, че се работи на експертно и техническо ниво, че проучването и резултатите от него, включително и класирането, ще бъдат представени на властите в двете държави, а решение ще се вземе на политическо ниво.
Така че дори предимствата и недостатъците на всеки един вариант не се съобщават, защото темата била чувствителна.

На въпрос кога ще бъде направен изборът, отговорът е – в обозримо бъдеще.

Експертът Константин Джипонов, управител на българо-датската фирма EKJ, която е партньор на консултанта, заявява пред медиите след срещата в Русе, че в българо-румънския участък на Дунав има „огромна аномалия“. В останалите участъци на реката средното разстояние между мостовете е между 12 и 18 км. А между „Дунав мост 2“ и „Дунав мост“ разстоянието е 400 км. Такива разстояния просто не са допустими, казва той и предвижда четири пресичания на реката в бъдеще, за да бъде намалена тази аномалия.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: