София търси идея за екоселище

eco selishte

Къща, в която не пристигат сметки за парно или ток, или поне са пренебрежимо малки, тъй като сама си произвежда голяма част от електричеството и отоплението. Всъщност температурата вътре се поддържа постоянна по естествен начин и печката работи само в най-студените дни, а климатикът се включва при рекордно високи температури. Дом, до който не може да се стигне с кола, а с велосипед, покривът му е потънал в зеленина или е скрит под слънчеви панели.

Така може да изглежда бъдещото екоселище на София. В момента Столичната община подбира проекти за зеления квартал.

Конкурсът е част от проект, финансиран по програмата за транснационално сътрудничество “Югоизточна Европа”. Изпълнява се от организации от 7 държави. Целта е да се подберат проекти за изграждане на зелени селища с модулни, сравнително евтини екокъщи, които консумират минимално количество енергия. Победителят ще може да доразвие идеята си и да я представи на конкурс, в който ще участват и останалите 6 държави. Впоследствие две от идеите ще бъдат реализирани.

Къщите

Екоселището ще се намира на общински терен до софийското село Мрамор. Площта му е над 93 000 кв.м. На тази територия трябва да бъдат построени модулни блокове с малки апартаменти от 40 – 60 кв.м. Половината от сградите трябва да са кооперации с 2 – 4 апартамента и общ двор. Площта на апартаментите в тях трябва да е между 60 и 90 кв.м. 30 на сто от зданията пък трябва да са еднофамилни къщи от по 140 кв.м със самостоятелен двор.

Минимализмът е една от философиите на зелените селища, тъй като по-малките къщи изискват по-малко материали за построяване и по-малко енергия и ресурси за комфортен живот.

Сградите в софийското екоселище трябва да са сглобяеми, за да излязат по-евтино на собствениците. Високата цена на зеленото строителство е една от големите пречки за развитието му в световен мащаб. Затова и цената е един от критериите за оценка на концепциите за бъдещото екоселище.

Без печки и климатици

Къщите трябва да са направени от естествени или рециклирани материали, както и от такива, които могат да се рециклират. Желателно е да са произведени в близост до мястото на строежа, за да се намали въглеродният отпечатък от превозването им до Мрамор. Най-далечното разстояние, от което могат да се доставят, е 800 км.

Топлата вода, електричеството, отоплението трябва да се осигуряват от възобновяеми източници като слънце или вятър. Покривите им могат да се превърнат в миницентрали, тъй като се изисква това пространство да се използва максимално.

Освен слънчеви панели за топла вода или фотоволтаични за ток на покривите може да има градини.

Къщите не трябва да имат кой знае каква нужда от отопление и охлаждане. За целта трябва да са енергийно ефективни и добре изолирани. Селището ще има системи за събиране и оползотворяване на дъждовната вода, както и собствена пречиствателна станция.

Кварталът на велосипедите

В зеления квартал край Мрамор трябва да има още обществени здания, магазини, заведения. Планирано е да се направи банков клон, фризьорски салон, обществена пералня, книжарници, спортни обекти.

Задължително е обитателите да имат достъп и до зелени пространства. За живеещите в еднофамилни къщи и кооперации това ще са дворовете към тях. Около блоковете пък трябва да има градини за обществено ползване.

И за да е истински зелено селището, колите в него ще са почти забранени.

Придвижването трябва да става пеш или с колелета. За целта ще има мрежа от велоалеи и система за наемане на велосипеди. Ако пък има коли, те трябва да са максимално зелени, т. е. с електрически или хибридни двигатели.

Победителят

Победителят в конкурса за концепция за бъдещото зелено селище ще бъде обявен на 28 февруари. В конкурса могат да участват инженери, дизайнери, архитекти и студенти в тези специалности, както и юридически лица, работещи в сферата. След избора на проект ще се търсят бизнес партньори за реализацията му.

Победителят ще сключи 3-месечен договор за 12 000 лв. със Столичната община за подробна разработка на предложения от него модел. Класираните на второ и трето място ще получат възможност за малко безплатна реклама с публикации в медиите. И трите модела ще станат собственост на общината.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: