След две години ще имаме национално хранилище за радиоактивни отпадъци

хранилище

Източник: 24chasa.bg

До края на март т.г. държавното предприятие „Радиоктивни отпадъци“ ще получи техническия проект за изграждане на националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци, съобщи в Козлодуй Ира Стефанова, която е ръководител на проекта получил вече разрешително от Агенцията за ядрено регулиране.

Договорът за разработване на технически проект и анализ на безопасността на хранилището край Козлодуй бе подписан през 2011 г. след проведен конкурс по изискванията на ЕБВР, която финансира изграждането му. За изпълнител сред петима кандидати бе избран международният консорциум, в чийто състав влизат световно известни компании и български подизпълнители.

Изграждането на националното хранилище в м. „Радиана“ край Козлодуй се очаква да започне през 2014 г. Първият му етап трябва да е готов и да влезе в експлоатация до края на 2015 г. Той включва изграждането на платформа с 66 клетки, съпътстващата инфраструктура и прилежащи сгради.

Пет години след въвеждането в експлоатация на първия етап ще започне изграждането на втория, които включва изграждането на още една платформа. Трета ще има евентуално след преценка на натрупаните радиоактивни отпадъци от производството на АЕЦ „Козлодуй“.

Предвиденият капацитет на националното хранилище край Козлодуй е 140 хил. куб. м. Първият етап е предвиден за отпадъците от изведените от експлоатация 4 блока на АЕЦ „Козлодуй“. В хранилището ще бъдат погребвани само отпадъци от България, няма да бъдат приемани високо активни отпадъци и отработено ядрено гориво, категорични са експертите на ДП РАО. Хранилището ще бъде от най-модерния и надежден траншеен тип, по подобие на изградените във Франция.

По предварителни оценки проектът за изграждане на хранилището за ниско и средно радиоактивни отпадъци е около 70 млн. евро. По време на експлоатацията му се очаква да бъдат осигурени около 65 работни места.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: